Amsterdam aan de ja/ja-stickers, anders vanaf maandag geen folders meer

Aangepast
NOS

De folderbranche zet alles op alles om na 1 januari nog folders te kunnen verspreiden in Amsterdam. Ze hebben een eigen ja-sticker verspreid in de folderpakketten, je kon ze ophalen in 300 winkels en de bezorgers bieden ze aan met de nieuwjaarswens.

Vanaf 1 januari mogen reclamefolders in de hoofdstad namelijk alleen nog worden bezorgd bij mensen die zo'n sticker op de brievenbus hebben. Het nieuwe systeem is een duurzaamheidsmaatregel van de gemeente en moet flink wat papier gaan besparen.

Bij de stadsloketten van de gemeente Amsterdam zijn sinds woensdag vergelijkbare ja/ja-stickers af te halen. Hoeveel mensen dat tot nu toe hebben gedaan is nog niet bekend.

Verslaggever Ardy Stemerding keek in een willekeurige straat in Amsterdam: hebben mensen al zo'n sticker?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Heeft deze straat al ja/ja-stickers?

Elk huishouden dat nu geen sticker heeft, krijgt jaarlijks 34 kilo aan reclamefolders door de bus. En uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat ongeveer de helft van die huishoudens alles gelijk bij het oud-papier legt. Deze nieuwe maatregel moet de stad tussen de 3 en 4 miljoen kilo aan folders per jaar besparen.

Hoger beroep

Eelco Lulofs van MailDB, de brancheorganisatie van de folderverspreiders, hoopt dat iedereen die nu een folderpakket ontvangt een ja-sticker heeft geplakt. "Maar de Amsterdammers gaan pas na 1 januari echt merken dat zij hun folders niet meer krijgen. We denken dat veel mensen het dan alsnog zullen gaan doen."

Eind dit jaar probeerde de folderbranche met een rechtszaak de maatregel nog tegen te houden. Maar de rechter gaf ze geen gelijk. Op dit moment loopt er een hoger beroep. "Dertien miljoen Nederlanders lezen weleens een folder en bij 43 procent van de huishoudens bepaalt de folder het boodschappenlijstje. De papieren folder blijft naar onze mening onverminderd populair."

Nee/ja, nee/nee, ja/ja

Er verandert dus iets voor Amsterdammers die op dit moment geen sticker op de brievenbus hebben. Ze houden de huis-aan-huisbladen en reclamedrukwerk waar naam en adres op staat. Maar ze krijgen geen folders meer.

Net als in de rest van Nederland, kunnen mensen die geen folders willen dat op dit moment al aangeven met een nee/ja-sticker of een nee/nee-sticker. Die blijven gewoon geldig, ook in Amsterdam.

STER Reclame