Deze stickers werken niet meer vanaf januari in Amsterdam.
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam mag ja-ja stickers invoeren om folders terug te dringen

De reclamebranche heeft een rechtszaak verloren tegen de gemeente Amsterdam. Die gaat per 1 januari 2018 over op een nieuw systeem van brievenbusstickers.

Dat betekent dat mensen die niet actief een ja-ja sticker aanplakken voortaan geen folders meer krijgen. De hoofdstad denkt met deze maatregel veel papier te besparen.

"We voorkomen een woud aan ongelezen papier. Ik denk en hoop dat op korte termijn heel Nederland dit voorbeeld gaat volgen", zegt wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho.

De folderbranche is teleurgesteld in het besluit van de rechtbank. "Vanwege de dunne motivering overwegen we een hoger beroep", laat de advocaat van de marketingbedrijven weten.

Ook elders interesse

Volgens een woordvoerder van de wethouder hebben andere steden met belangstelling naar deze uitspraak uitgekeken. "Het speelt in veel andere gemeenten en ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat volgt deze zaak met interesse."

Wie na 1 januari nog folders in de gemeente Amsterdam wil ontvangen, kan de ja-ja sticker aanvragen via een speciale website. De al bestaande nee-nee stickers blijven wel geldig.

Slechte zaak

Ondernemersvereniging MKB-Nederland begrijpt het oordeel van de rechter, maar betreurt het dat Amsterdam dit überhaupt doet. "Voor de detailhandel is het besluit een slechte zaak." De vereniging voor ondernemers zegt bang te zijn dat meer gemeenten het voorbeeld van Amsterdam gaan volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl