NOS NieuwsAangepast

ProRail: recordaantal treinen rijdt op tijd

Het afgelopen jaar reed meer dan 90 procent van de treinen op het Nederlandse spoor op tijd. Volgens ProRail was dat percentage nog nooit zo hoog. Vorig jaar lag de punctualiteit ruim een procentpunt lager.

In 2017 was 90,5 procent van de treinen op tijd, wat betekent dat de treinen maximaal 3 minuten vertraagd waren. Het stiptheidscijfer lag hoger dan de norm van 88,5 procent.

Op regionale treinen, zoals Arriva en Connexxion, reed 93,9 procent van alle treinen op tijd. Op de hogesnelheidslijn was de punctualiteit (83,4 procent) ook hoger dan de norm van 82,5. De norm voor de HSL ligt lager dan voor andere treinen vanwege de complexiteit van de lijn.

Drukker spoor

Opvallend genoeg gaan de stijgende punctualiteitscijfers gepaard met meer drukte op het spoor. Volgens ProRail zijn de verbeteringen te danken aan minder wissels en vorderingen op het gebied van ICT en techniek. Mede hierdoor kon een groot deel van de 622 ernstige verstoringen van het afgelopen jaar snel worden opgevangen.

ProRail meet naast de punctualiteit van treinen ook de stiptheid van het reizigersverkeer, wat wordt afgelezen aan de in- en uitchecktijd met OV-chipkaarten. Ook dit cijfer lag met 91,6 procent boven de norm. Het cijfer zegt behalve over de stiptheid van de trein wat over de drukte, het aantal uitgevallen treinen en gehaalde aansluitingen.

Nederland in top-3

Vorige week meldden de NS en ProRail dat Nederland ook in vergelijking met andere landen goed scoort op het gebied van punctualiteit. Nederland vormt samen met Japan en Zwitserland de top-3. Ook zijn de Nederlandse treinen vaak nieuwer dan in andere Europese landen.

Vergeleken met België, Denemarken, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland zijn de prijzen van treinkaartjes in Nederland gemiddeld. Het aantal klachten van reizigers ligt in Nederland hoger dan in de genoemde landen.

Goed nieuws, maar...

"Het is allemaal zeker goed nieuws , zegt Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover. "Maar echt goed nieuws is als de treinen voor 100 procent op tijd rijden. Helemaal kan je dat misschien niet halen, maar 90 procent is niet iets om trots op te zijn. Je moet gewoon volgens de dienstregeling rijden."

Rikus Spithorst van Maatschappij voor beter OV sluit zich daarbij aan. "Het is goed nieuws, maar met kanttekeningen. Neem die 90 procent op tijd. Dat betekent dat een forens die 5 keer per week heen en weer reist, een van de tien keer vertraging heeft."

"We hebben het dan nog niet over het comfort gehad", zegt Spithorst. "Mensen moeten geregeld staan omdat de trein te druk is. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs niet mee."

Toch ziet Chris Vonk van Rover het aantal klachten afnemen. "Er zijn dit jaar echt minder klachten. Wel blijven er een aantal knelpunten bestaan. Vooral tussen Amersfoort en Utrecht en tussen Nijmegen en Utrecht. Daar moet meer spoor bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl