NOS NieuwsAangepast

Vaker zitplaats in hsl-treinen, deels door nieuwe rekenmethode

Door een nieuwe rekenmethode van de NS is de kans op een zitplaats in de hogesnelheidstrein cijfermatig hoger dan in het verleden, schrijft De Telegraaf. Eerst werd gekeken naar hoelang reizigers moesten staan in de drukste hsl-trein in de spits. Nu wordt de berekening gemaakt aan de hand van alle twaalf hsl-ritten tijdens de spits, waarbij wordt gekeken naar hoeveel reizigers de hele reis konden zitten.

De NS kreeg al twee keer een boete voor te weinig zitplaatsen en te grote vertragingen op de hsl. Bij een derde sanctie raakt de NS de hsl mogelijk kwijt en wordt deze aan een andere vervoerder gegund.

'Rijk rekenen'

Volgens De Telegraaf "rekent de NS zich rijk op de hsl". De nieuwe rekenmethode zou bovendien verstopt zijn in brieven aan de Tweede Kamer, waardoor er niet over is gedebatteerd.

Een woordvoerder van de NS bestrijdt dit en wijst erop dat de nieuwe rekenmethode al van een jaar geleden is. "Dat heeft in het Vervoersplan gestaan, in alle rapporten met cijfers. Het is volstrekt transparant gegaan. De NS kan niet halverwege de methode aanpassen. Er is een aparte brief geweest en een debat in de Kamer."

De NS vindt de nieuwe rekenmethode logischer en beter aansluiten "bij de beleving van onze reizigers" omdat die ook wordt gebruikt voor de andere treinen, die op het hoofdnetwerk. Met de nieuwe methode is de kans op een zitplek in de statistieken bijna 10 procentpunt hoger dan vorig jaar. De NS zegt dat dit maar deels komt door de nieuwe rekenmethode, het zou ook komen doordat de treinen "veel beter rijden".

Boven de norm

Volgens de NS is de kans op een zitplaats in de spits op de hogesnelheidslijn dit jaar 96,6 procent, ruim boven de norm van 91,2 procent die het ministerie eist.

Ook een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur zegt dat de afspraken al in 2015 zijn gemaakt. "We wilden een realistischer beeld en dus is afgesproken naar de hele spits te kijken. Reizigersorganisaties zijn daarin meegenomen en die waren het ermee eens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl