Demonstranten tegen Fujimori met foto's van slachtoffers van zijn bewind
NOS NieuwsAangepast

Fujimori vraagt Peru om vergeving

Alberto Fujimori, de voormalige president van Peru die op kerstavond gratie kreeg van president Kuczynski, heeft de bevolking om vergeving gevraagd. Fujimori las in een videoboodschap vanuit zijn ziekenhuisbed een verklaring voor.

Van 1990 tot 2000 was Fujimori, die van Japanse afkomst is, president van Peru. Aan het eind van zijn presidentschap vluchtte hij naar Japan, om aan een rechtszaak wegens mensenrechtenschendingen en corruptie te ontkomen.

Dat proces kwam er na zijn uitzetting uit Japan in 2007 toch in Peru. Twee jaar later werd hij veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens moorden en ontvoeringen van linkse tegenstanders door een paramilitaire organisatie.

Fujimori (79) zei in zijn verklaring dat zijn regering breed gewaardeerd werd, maar dat hij ook moet erkennen dat hij velen heeft teleurgesteld. Aan die mensen vroeg hij "uit de grond van mijn hart" vergeving. Fujimori bedankte Kuczynski en liet doorschemeren dat hij geen terugkeer in de politiek ambieert. Fujimori kreeg gratie om humanitaire redenen.

Het waren de eerste woorden van excuus van Fujimori over zijn presidentschap. Hij bestuurde het land met ijzeren vuist toen de guerrillagroepering Lichtend Pad actief was in het land. Fujimori oogstte waardering met zijn aanpak van de economische problemen van het land.

Eergisteren verleende president Kuczynski hem onverwachts gratie. Kuczynski vroeg de bevolking "deze bladzijde in de geschiedenis om te slaan".

Gisteren is fel geprotesteerd tegen de gratieverlening. Volgens de demonstranten heeft Kuczynski het op een akkoordje gegooid met de partij die geleid wordt door Fujimori's dochter. In ruil voor de vrijheid van Fujimori stemde de partij niet voor de afzetting van Kuzcynski wegens corruptie, zo is hun lezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl