Kuczysnki en Fujimori voor een debat
NOS Nieuws

Fujimori geeft verlies toe in Peru

De Peruaanse presidentskandidaat Keiko Fujimori erkent dat ze de verkiezingen heeft verloren van haar rivaal Kuczynski. Gisteren was al duidelijk dat Fujimori statistisch gezien niet meer kon winnen, maar haar definitieve felicitaties aan Kuczynski lieten nog een dag op zich wachten.

Kuczynski bleek uiteindelijk 50,12 procent van de stemmen te hebben gehaald. Het verschil was slechts 41.438 stemmen op een totaal van 18 miljoen. Omdat de uitslagen zo dicht bij elkaar lagen, duurde het vier dagen voordat duidelijk was wie de meeste stemmen had binnengehaald.

In haar verklaring haalde Fujimori uit naar de campagne van Kuczynski, die voorspelde dat een presidentschap een terugkeer zou betekenen naar de corruptie van de jaren negentig, toen haar vader aan de macht was. "Ons land heeft een campagne gezien die Peruvianen tegen elkaar opzette, die haat en fanatisme aanwakkerde", schreef Fujimori.

Samenwerken

Kuczynski zei in een reactie samen te willen werken met Fujimori. "In een democratie zijn alle stemmen welkom." Hij zal ook wel moeten, zijn nieuwe partij heeft slechts 18 zetels in het congres, terwijl de partij van Fujimori er 73 van de 130 heeft.

Een manier om Fujimori te paaien zou amnestie voor haar vader kunnen zijn, die een celstraf uitzit wegens misdaden tegen de menselijkheid. Fujimori beloofde tijdens de campagne haar vader niet te zullen vrijlaten, maar Kuczynski houdt de optie van huisarrest open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl