Jorine Dreef bij haar 'slimme' wasmachine
NOS NieuwsAangepast

Betalen per wasbeurt voor het klimaat

In een 'groen dorpje' op de TU Delft wonen sinds kort vijf menselijke proefkonijnen. Zij testen allerlei innovaties uit, die kunnen helpen bij de aanpak van het klimaatprobleem. Ze wonen in een aantal speciaal daarvoor gebouwde huizen, midden op de campus van de universiteit.

De auto als energiecentrale, een 'slimme' wasmachine, een buurtbatterij of sensoren die ervoor zorgen dat alleen die ruimtes in huis worden verwarmd waar mensen zijn. Het zijn een paar voorbeelden van de tientallen innovaties die op dit moment in The Green Village worden onderzocht.

Jorine Dreef is een van de bewoners. Ze studeert zelf op de TU, hecht aan duurzaamheid en heeft hiermee een relatief goedkope woning gevonden. "Vaak zijn er hier mensen die allerlei dingen bedenken, en dat wordt dan in een lab getest. Maar belangrijk is om te zien wat het in het echt doet, met echte mensen."

Deze auto kan dienen als kleine energiecentrale voor de 'groene' huizen erachter

De experimenten worden gedaan door bedrijven, in samenwerking met de universiteit. Van belang is dat dit in een omgeving kan zonder dat ze meteen aan allerlei regels moeten voldoen, zegt Serge Santoo van The Green Village. Hij staat naast een auto met de tekst 'Car as Powerplant'.

"Deze auto werkt als kleine energiecentrale. De energie die dit soort auto's in zich heeft, kunnen ze teruggeven aan het net. Daarmee zijn ze een mobiele batterij. Ik weet persoonlijk niet of dit er echt op grote schaal komt, maar als je het niet test, dan weet je zeker dat het er niet komt."

Jorine Dreef test intussen verschillende nieuwe technieken uit. Ze heeft een wasmachine, die eigendom blijft van het bedrijf. "Ik betaal per was die ik draai. Een langere of warmere was is duurder. Ik zet hem dus op een sneller programma, want dat scheelt weer geld."

"Vorige week, met de kou, deed mijn verwarming het even niet. Daar ben ik ook wel voor gewaarschuwd, dat soms dingen niet kunnen werken. Dat de elektriciteit er een dagje uit ligt, of dat er geen water is, daar wordt dus allemaal rekening mee gehouden."

Debat aangaan

Het kabinet heeft een ambitieus klimaatdoel: in 2030 moet de helft minder CO2 worden uitgestoten. Daarvoor is het belangrijk dat er allerlei nieuwe technieken worden ingezet. Technieken die bijvoorbeeld bij de TU Delft worden getest. "The Green Village is er vooral om partijen bij elkaar te brengen, om samen met ons als universiteit dingen sneller op de markt te krijgen", vertelt rector-magnificus Karel Luyben.

Volgens Luyben, die op 1 januari afscheid neemt, is het 5 voor 12 wat betreft het klimaat. En dus zullen alle technieken uit de kast moeten worden gehaald. "Techniek is niet het probleem. De meeste technieken lopen ver voor op wat we wenselijk vinden als mensheid. Dus ik vind dat we veel meer het debat moeten voeren over wat we willen. Debat kost tijd. Als we het nu niet voeren, krijgen we het achteraf. En dan kost het nog veel meer tijd."

"De overheid heeft bijvoorbeeld een ferm besluit genomen op het gebied van windenergie. Maar de politiek durft niet op alle terreinen stappen te zetten. Doorzetten, moeten ze. Als je de klimaatdoelen wil halen, dan is energie een van de belangrijkste vraagstukken."

Rector: ook kernenergie gebruiken

Wat de rector betreft, moet de discussie ertoe leiden dat de maatschappij beter doordrongen raakt van de noodzaak van een andere energievoorziening.

"Laat ik een voorbeeld noemen: wij hebben de neiging om kernenergie overboord te zetten, terwijl er geweldige ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van kernenergie. Kernenergie is een van de opties die we ook zouden moeten inzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl