Philip Capper / Wiimedia Commons

Na jarenlang onderhandelen is het zover: de oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse volksstam krijgt medezeggenschap over de toekomst van Mount Taranaki.

De berg is erg belangrijk voor de Maori en heeft een heilige status. "Ze zien de berg als een soort voorouder. Als een familielid waar je op moet letten en respect voor moet hebben", zegt correspondent Robert Portier. Maar aan dat respect schort het nogal eens. De laatste jaren komen er steeds meer toeristen naar de berg en in mei was er nog ophef toen een Playboy-model zich er naakt liet fotograferen.

Om dat tegen te gaan is er nu een akkoord gesloten tussen de Maori en de overheid van Nieuw-Zeeland. De berg wordt een rechtspersoon en krijgt dezelfde rechten als een mens. Ook komt er een beheerfonds van 18 miljoen euro.

Getraumatiseerd

Toon van Meijl, antropoloog en Maori-specialist aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zegt dat het akkoord erg belangrijk is. "Ik kom al 35 jaar in Nieuw-Zeeland en toen ik daar voor het eerst kwam trof ik een getraumatiseerd volk aan."

Van Meijl vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat de Moari in korte tijd van een groot deel van hun bezittingen zijn beroofd. "Aan het eind van de negentiende eeuw hadden ze nog maar 6 procent van het hele land in bezit. Dat is op een onrechtmatige manier gebeurd. Zo zijn de berg en het gebied eromheen gewoon geconfisqueerd. En 150 jaar later weet iedereen nog, zelfs de kinderen, dat de blanke mensen het land hadden afgenomen."

Vervuiling

Eerder kreeg een rivier in Nieuw-Zeeland ook al de status van rechtspersoon. Dit betekende in de praktijk dat er harder kon worden opgetreden tegen vervuiling.

Hoewel de Maori medezeggenschap krijgen, is het niet waarschijnlijk dat er een groot hek omheen wordt gezet om toeristen te weren, denkt Van Meijl. "Juist daarom is er besloten om de berg zelf een wettelijk persoon te maken. Zodat niet de regering of Maori-mensen kunnen zeggen dat ze eigenaren zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een van de voorwaarden is dat hij openblijft voor publiek."

STER reclame