Facebook/Jaylene Cook
NOS Nieuws

Maori kwaad over naaktfoto Playboy-model op heilige berg

"Het is alsof iemand helemaal naakt in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan gaat staan en een foto maakt", is een van de reacties op de foto van Playboy-model Jaylene Cook. Het model maakte een naaktfoto op een heilige berg in Nieuw-Zeeland en plaatste die op sociale media. De oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse volksstam, de Maori, zijn kwaad.

De foto van Cook werd genomen nadat ze de berg van 2500 meter hoog had beklommen met haar partner. "Dit is het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen. Mentaal en fysiek", schreef ze bij de foto.

De berg, Mount Taranaki, wordt door de Maori gezien als begraafplaats van de voorouders van hun stam. De berg zélf wordt zelfs al gezien als voorouder. Een naaktfoto bij deze berg is volgens hen dus erg respectloos. Zelfs het klimmen naar de top van de berg wordt gezien als respectloos en komt maar heel weinig voor.

Deze laatste gebeurtenis is weer een heel irritant voorbeeld van hoe mensen zich niet moeten gedragen.

Woordvoerder Maori

"We vragen mensen alleen maar om respectvol te zijn", zegt een woordvoerder van de Maori tegen de BBC. "Deze laatste gebeurtenis is weer een heel irritant voorbeeld van hoe mensen zich niet moeten gedragen."

Cook vindt de foto niet respectloos. Ze zegt dat ze van tevoren heeft opgezocht of de foto beledigend zou zijn en dat was niet het geval.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat bij volksstammen over naaktfoto's. In 2015 plaatste een groep westerse toeristen een groepsfoto zonder kleding nadat ze de Kunabalu-berg in Maleisië hadden beklommen. De toeristen kregen door de foto zelfs de schuld van een aardbeving in het land.

Na een paar dagen in de gevangenis moesten de toeristen een boete betalen en mochten ze het land verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl