NOS NieuwsAangepast

Trouwen (en scheiden) in 2018: het wordt echt 'cd van jou, cd van mij'

Per 1 januari veranderen de regels voor wie gaat trouwen, maar volgens notarissen zijn mensen zich daar niet van bewust. Er is veel verwarring, zegt Nick van Buitenen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

"Ik hoor veel mensen die denken dat gemeenschap van goederen verdwijnt en iedereen straks standaard onder huwelijkse voorwaarden trouwt", zegt Van Buitenen. "Dat is absoluut niet zo. Het is belangrijk dat mensen zich dat realiseren en zich goed laten voorlichten."

Notaris over huwelijkse voorwaarden

In Nederland is driekwart van de echtparen in gemeenschap van goederen getrouwd. Per 1 januari gaan nieuwe regels in voor bruidsparen. Het wordt dan standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Voor een totale gemeenschap van goederen moeten stellen langs de notaris.

De nieuwe regels kunnen grote gevolgen hebben voor een stel. Na een scheiding wordt vermogen en schuld niet meer fifty-fifty verdeeld. Schuld en vermogen dat voor het huwelijk is opgebouwd, blijft straks van de partner die het opbouwde. Wat tijdens het huwelijk is vergaard, blijft van beiden. Ook zijn erfenissen straks automatisch alleen voor de ervende partner en niet voor het koppel samen.

Voor bestaande huwelijken verandert er niets. Het blijft ook mogelijk om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen, dan wordt alles precies vastgelegd bij de notaris.

Ebru Yilmaz en Levent Ek gaven elkaar onlangs het jawoord. Ze hebben vol overtuiging gekozen voor trouwen in gemeenschap van goederen. "Stel je voor dat het een keer misgaat", zegt Ek. "Dan weet ik zeker dat zij goed terechtkomt."

'Als je voorwaarden hebt, waarom ben je dan getrouwd?'

Ambtenaren van de burgerlijke stand moeten aanstaande echtparen na 1 januari meer uitleg geven, is de bedoeling. Verschillende notariskantoren hebben zelf ook brochures uitgebracht.

"We zien dat mensen zich vooral focussen op het feest bij de bruiloft, in plaats van het plannen van een heel leven samen", zegt notaris Lucienne van der Geld. "Romantiek vertroebelt het beeld. Het is dus belangrijk om voor je huwelijk rekening te houden met dat het mis kan lopen als je van de roze wolk bent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl