NOS NieuwsAangepast

Huwelijkse regels op de schop, 'golddiggers' hebben het nakijken

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Na bijna twee eeuwen komt er een einde aan de huidige huwelijksregels. Per 1 januari trouwen stellen niet meer standaard in totale gemeenschap van goederen.

Barbara (61) en Ben (69) trouwden deze week op het stadskantoor in Utrecht nog wel onder die voorwaarden. "We wilden het nu vanwege de pensioenen en onze leeftijden. In het voorjaar volgt de kerkelijke inzegening en dan geven we ook een groot feest."

De notaris had wel het een en ander uitgelegd over de nieuwe regels, maar de gemeenteambtenaar verzweeg het onderwerp bij de ondertrouw. Per 1 januari trouwen stellen niet meer standaard in totale gemeenschap van goederen, maar gelden beperkingen.

Schulden, erfenissen en giften

Nu is het nog zo dat bij een echtscheiding de partner recht heeft op de helft van het eigen vermogen van de andere partner als die bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft. Of juist te maken krijgt met de schulden die de partner heeft gemaakt.

Ook van erfenissen en giften kan de echtgenoot niet zomaar meer profiteren. Barbara en Ben: "Het is ook de romantische gedachte dat je elkaar iets gunt als je in gemeenschap van goederen trouwt."

Barbara en Ben hebben elkaar 15 jaar geleden leren kennen en hebben allebei al een huwelijk en daaropvolgende scheiding achter de rug. Vooral Ben wil daar eigenlijk niet zoveel over kwijt. "Je hoort zoveel ellende. Dat een stel uit elkaar gaat en dat het bedrijf van de partner failliet gaat omdat er veel geld bij de echtscheiding uit de zaak gaat. Het is goed dat er nu een betere regeling komt."

Bij de nieuwe regeling is het zo dat het bedrijf van de ene partner buiten de gemeenschap van goederen blijft als dat al bestond voor het huwelijk. Golddiggers die aan een schijnhuwelijk beginnen om flink te vangen, hebben dus het nakijken. Bij een scheiding heeft de partner wel recht op een 'redelijke' vergoeding. Over de hoogte daarvan staat dan weer niets in de wet.

Beide partners aansprakelijk

Bij de nieuwe trouwregels is een goede administratie essentieel. Omdat niet alles vanzelfsprekend van beide partners is moeten eigendomsbewijzen en andere documenten aantonen van wie bepaalde bezittingen zijn.

Ook bij gemaakte schulden die zijn ontstaan tijdens het huwelijk zijn volgens de wet nog steeds beide partners aansprakelijk, ook al wist de ene partner niets van de scheef gereden schaats van de ander. Wie de beperkte gemeenschap van goederen niet wil moet dus bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten.

Dat kan van belang zijn bij bijvoorbeeld de eigen woning. Was die al in het bezit van het stel maar heeft de één meer ingebracht dan de ander, dan zal dat huis na het trouwen automatisch 50/50 van hen samen zijn. Degene die er dus meer geld in stak is die centen kwijt. Ook hier kan een gang naar de notaris een oplossing bieden.

Wij zijn al op leeftijd en we willen het goed regelen voor de kinderen.

Ben

Barbara en Ben hebben bij de notaris ook alles geregeld voor de kinderen uit hun vorige huwelijk. "Wij zijn al op leeftijd en we willen het goed regelen voor de kinderen zodat er geen ellende van komt als één van ons overlijdt. We zijn al 15 jaar samen en je leeft je leven, maar ineens komt dan toch het moment dat je je dat gaat realiseren."

Aangezien een op de drie huwelijken op de klippen loopt, lijkt de nieuwe huwelijkswetgeving noodzakelijk om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Wie na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje stapt, doet er goed aan advies in te winnen over de juridische en financiële gevolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl