123RF

Het is een slechte dag voor de bitcoin. De virtuele munt zakte vandaag met 25 procent van zo'n 16.000 dollar in de namiddag naar zo'n 12.000 dollar. De oorzaak van de plotselinge koersdaling van de bitcoin is niet helemaal duidelijk.

"Mensen die instappen omdat ze heel snel geld willen verdienen, stappen ook snel weer uit", speculeert Mieke de Haas van handelsplatform Bitmymoney. Ze wijst erop dat de koers binnen enkele weken tientallen procenten steeg. "Dat voelt niet goed. De bitcoin was een beetje oververhit."

Verkopen is nu lastig

Doordat er nu zoveel verhandeld wordt, staat het bitcoinnetwerk erg onder druk. Wie zijn bitcoin in een eigen wallet bewaart en wil verkopen, moet die eerst naar een handelsplatform versturen. Door de drukte kan dat langer duren dan normaal, de transactie blijft dan hangen.

Voor hoeveel euro of dollar je de cryptomunt verkoopt, is dan erg onduidelijk. De Haas: "Eerder was het zo dat je bitcoin als ze aankwamen opeens meer waard waren. Nu zijn ze als ze aankomen misschien minder waard." Wel verwacht De Haas dat alle transacties vroeger of later worden doorgevoerd.

Schommelingen

Vorige week nog behaalde de bitcoin een record van meer dan 20.000 dollar. De koers van de bitcoin schommelt wel vaker. Het wil dus niet zeggen dat het niet meer opklimt. Twee weken geleden stond de koers van de bitcoin ook op zo'n 12.000 dollar.

Eind november haalde de virtuele munt nog het nieuws omdat de prijs per bitcoin steeg naar 10.000 dollar. Toch zijn er ook veel critici die zeggen dat de bitcoin een bubbel is die op barsten staat. Ook waarschuwde de AFM consumenten meerdere malen voor de grote risico's van het beleggen in virtuele munten.

STER reclame