NOS NieuwsAangepast

Geld verdienen aan de neergang van de bitcoin met futures

De koers van de bitcoin gaat bijna elke dag door het dak. Een jaar geleden was de virtuele munt nog geen 800 dollar waard, deze week ging het richting de 18.000 dollar. Er zijn al mensen die multimiljonair zijn geworden door het kopen en verkopen van bitcoins.

Vanaf morgen kun je ook geld verdienen aan het voorspellen van de koers van de cryptomunt. Op de optiebeurs in Chicago wordt dan de handel geopend in zogenoemde bitcoin-futures. Bij een future sluiten twee partijen een overeenkomst om over een tijd iets te kopen of verkopen voor een vaste prijs (zie kader: Hoe werkt een future).

Daarmee wordt de markt voor bitcoins groter, ook in Nederland. Want naast de particulieren die met de bitcoin in de weer zijn, kunnen nu ook grotere en professionele partijen aan de slag. Hoewel de meeste grote investeerders de beleggingen te risicovol vinden, zijn er al Nederlandse partijen die de handel aan klanten aanbieden.

Weddenschap

Bitcoin-futures worden bij het aflopen van het termijncontract niet afgerekend in bitcoins maar in euro's of dollars. De virtuele munt wisselt zelf niet van eigenaar. Het is geen beleggen of speculeren in de bitcoin, maar in de koers van de cryptomunt. Wie die koers het beste voorspelt, kan goed geld verdienen met de futures. En hoe groter de prijsschommelingen, hoe meer er verdiend of verloren kan worden.

Dat is uiterst risicovol. De koers van de bitcoin is enorm beweeglijk en gaat binnen een paar uur soms wel 20 procent omhoog of omlaag. Ook fluctueren en verschillen de prijzen flink op de verschillende bitcoinmarkten, platforms en in regio's. Soms zitten er honderden dollars of euro's verschil in de prijzen voor de munt in Korea of in Londen. Het vaststellen van de juiste koers is een hele klus.

De koers van de bitcoin sinds begin november

We zeggen er ook wel bij dat het nu zo op en neer gaat, dat je heel voorzichtig moet zijn.

Roy van Zanten, handelshuis Lynx

Tot voor kort konden beleggingen in futures niet met de bitcoin. Maar de Amerikaanse toezichthouder heeft dit financiële product op basis van de cryptomunt inmiddels goedgekeurd. En dus kan de Chicago Board Options Exchanges (Cboe) nu als eerste beursbedrijf ter wereld bitcoin-futures verhandelen. Vanaf volgende week kan dat ook via de CME, de grootste derivatenbeurs ter wereld.

Beleggers kunnen vanaf dan bijvoorbeeld terecht bij handelsbedrijf Lynx. "Wij merken dat er super veel vraag is bij klanten om in te spelen op een waardeverandering van de bitcoin. Daarom bieden we het aan", legt Roy van Zanten van Lynx uit. "We zeggen er ook wel bij dat het nu zo op en neer gaat, dat je heel voorzichtig moet zijn. We laten die verantwoordelijkheid bij de belegger zelf."

'Niet beleggen maar gokken'

Ook ABN Amro biedt de bitcoin-futures aan klanten aan. Wel moeten die eerst toestemming vragen bij de bank, zegt een woordvoerder. "De eisen die ABN Amro stelt hebben te maken met een stringente toets van de klant en met duidelijke afspraken over de risico's."

Ook ABN Amro benadrukt dat de risico's bij dit soort transacties bij klanten liggen.

Je kunt er met goed fatsoen niet in beleggen.

Lukas Daalder, vermogensbeheerder Robeco

"Voor de bitcoin is dit een sprong voorwaarts", zegt Jeroen Sonsma, directeur van BinckBank. "Niet als betaalmiddel, maar wel voor bitcoin als meer volwassen belegging. Nu wordt het makkelijker voor grote beleggers om erin te kunnen beleggen." Hij verwacht dat de futures er voor zullen zorgen dat de waarde van bitcoin op termijn minder zal schommelen.

Toch zien de meeste grote investeerders de handel nog niet zitten. "Het is geen beleggen, maar gokken", laat een woordvoerder van Aegon weten. En ook Robeco noemt het niet aantrekkelijk. "Je kunt er met goed fatsoen niet in beleggen. De waarde van de bitcoin is niet terug te leiden naar een product of dienst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl