Aan de Botsaartstraat kwam een Syriër van 46 om het leven ANP

Na de twee fatale steekpartijen van vorige week in Maastricht konden ambulances enige tijd niet ter plekke komen omdat ze werden tegengehouden door agenten. De reden was dat er een terreurprotocol van kracht was. Een woordvoerder van de politie bevestigt een artikel van die strekking van dagblad De Limburger.

Vorige week donderdagavond werden binnen korte tijd op twee plekken mensen neergestoken. De steekpartijen eisten het leven van een man en een vrouw uit Syrië en twee mensen raakten gewond. Even later werd een verdachte aangehouden bij een moskee.

Chaos

Omdat de politie een terroristisch motief niet uitsloot en bovendien rekening hield met de mogelijkheid dat een tweede dader nog vrij rondliep, werd het terreurprotocol in werking gesteld. Dat betekende onder meer dat ambulances werden tegengehouden op enkele honderden meters van de plek waar een slachtoffer gewond op straat lag. Zij zou later bezwijken aan haar verwondingen.

Politiechef Veldhuis zegt in De Limburger dat de situatie op die avond chaotisch was. Enkele politiemensen hebben eerste hulp verleend. Mogelijk gaat Veldhuis de inspectie vragen om een onderzoek in te stellen naar het optreden van de politie en de werking van het protocol. Familieleden van de overleden vrouw spreken van nalatigheid.

Mishandeling

De verdachte, Osama I., was bekend bij de politie. Twee dagen voor de steekpartijen zat hij kort vast vanwege een mishandeling in een sportschool. Hij werd vrijgelaten nadat een forensisch arts zijn geestelijke gesteldheid had onderzocht.

Begin dit jaar werd I. verdacht van doodslag omdat hij op straat een man had neergestoken. De zaak kreeg geen gevolg omdat het slachtoffer volgens justitie ook schuld bleek te hebben.

STER reclame