Dennis Bergkamp, Johan Cruijff en Wim Jonk in maart 2011
NOS VoetbalAangepast

Het technisch hart van Ajax klopt niet meer

Ruim zes jaar geleden staan drie mannen op het parkeerdek van de Amsterdam Arena: Johan Cruijff, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Cruijff presenteert een plan waarin oud-voetballers Frank de Boer, Jonk en Bergkamp het technisch hart van Ajax moeten gaan vormen: de Fluwelen Revolutie is geboren.

Als fluweel oogt de revolutie in het begin bepaald niet, maar het technisch hart kent wél een voortvarende start met vier landstitels op een rij. Toch worden na verloop van tijd de eerste scheuren zichtbaar. In november 2015 gaat het voor het eerst mis.

Hoofd jeugdopleiding Jonk weigert nog langer aan te schuiven bij het wekelijkse overleg. Het verschil van inzicht ontaardt in een onvriendelijke discussie die zo hoog oploopt dat het zelfs leidt tot het ontslag van Jonk.

Molenaar: ik denk dat er verschillen van inzicht waren

Voormalig Ajax-speler Keje Molenaar, die in 2011 met Wim Jonk betrokken is bij het opstellen van het Plan Cruijff, noemt het vertrek van Jonk in 2015 een "onbegrijpelijke beslissing".

Cruijff bekijkt in die periode alles al van een afstandje, omdat duidelijk is geworden dat hij lijdt aan longkanker. In maart 2016 overlijdt Cruijff aan die ziekte.

In mei van dat jaar vertrekt De Boer als trainer, nadat Ajax voor het tweede jaar op rij naast de landstitel heeft gegrepen. Zijn contract, dat nog een jaar doorloopt, wordt ontbonden. Weliswaar heeft het vertrek van De Boer niets te maken met een conflict binnen het technisch hart, maar met zijn afzwaaien verdwijnt wel weer een volgeling van Cruijff van het toneel.

Verrassend vertrek van Bosz

Peter Bosz wordt aangesteld als vervanger van De Boer. Iets wat logisch lijkt, aangezien bekend is dat Bosz een klik heeft met Johan Cruijff. In zijn tijd als trainer van Maccabi Tel Aviv krijgt Bosz bezoek van de op dat moment al zieke Cruijff. Voetbalinhoudelijke gesprekken zorgen voor een warme band tussen de twee.

Na slechts één seizoen als trainer van Ajax is er in mei van dit jaar het verrassende vertrek van Bosz, nadat duidelijk is geworden dat met name Bergkamp niet goed kan samenwerken met de trainer die Ajax naar de finale van Europa League heeft geleid.

Schreuder bij Ajax: van de revolutie is weinig meer over

Op voorspraak van Bergkamp wordt de onervaren Marcel Keizer de nieuwe hoofdtrainer, terwijl directeur voetbalzaken Overmars liever voor een ervaren man als Michael Laudrup zou hebben gekozen. Bergkamp krijgt echter zijn zin.

Met Keizer aan het roer loopt het niet. Ajax krijgt in juli eerst een dreun te verwerken als Abdelhak Nouri tijdens een trainingskamp in Oostenrijk getroffen wordt door een hartstilstand en blijvende hersenschade oploopt. Sportief gaat het ook niet voor de wind. Ajax wordt uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League én Europa League en verliest de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen.

Een half jaar na de aanstelling van Keizer wordt Ajax door FC Twente uitgeschakeld in het bekertoernooi. De dag daarna maakt Ajax het vertrek van Keizer, Bergkamp en Hennie Spijkerman wereldkundig. En met het ontslag van Bergkamp is de laatste hoofdpersoon van de Fluwelen Revolutie verdwenen uit de Arena.

Het (halve) seizoen van Ajax-trainer Keizer

Molenaar ziet dat ook, maar denkt niet dat het gedachtegoed van Cruijff zal verdwijnen bij Ajax. "Johan is overleden. Wim en Dennis hadden ruzie. Een onoverbrugbaar verschil van inzicht. Wim was al eerder weg en nu is ook Dennis weg."

"Het gaat erom dat het gedachtegoed van Cruijff in ieder geval blijft leven bij Ajax. Straks wordt ook de Arena vernoemd naar Cruijff. Dan waart zijn geest in elk geval constant rond in die Arena. Als we dan ook het gedachtegoed van hem ten uitvoer leggen, dan komt het weer goed met Ajax."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl