NOS
NOS VoetbalAangepast

'Bergkamp is de grootste verliezer'

Het ontslag van Ajax-trainer Marcel Keizer en zijn assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp zaait verwarring in de voetbalwereld. Waar de ene analist zegt niet verrast te zijn door het nieuws, laat de ander weten totaal verbouwereerd te zijn.

Ajax kende onder Marcel Keizer een matige start van het seizoen, werd al in de voorronde uitgeschakeld voor de Champions League en de Europa League en moest in de competitie veel terrein prijsgeven op concurrent PSV. Na de uitschakeling in het bekertoernooi woensdag tegen FC Twente is de clubleiding naar het zich laat aanzien het laatste restje vertrouwen in Keizer en zijn staf verloren.

Analisten en Ajax-watchers laten hun licht schijnen over de actuele situatie.

Keje Molenaar, oud-speler en voormalig lid ledenraad Ajax:

"Dit nieuws slaat voor mij in als een bom. Ik dacht eerst aan nepnieuws. Later moest ik vaststellen dat het serieus is. Ik had echt het gevoel dat Ajax de laatste tijd weer een beetje ging voetballen. Zondag tegen AZ en gisteren de eerste helft tegen FC Twente waren echt wel te pruimen. Ik had net Sjaak Swart aan de lijn. Die wist ook niet wat er nu precies achter de schermen is gebeurd."

Molenaar: ik denk dat er verschillen van inzicht waren

"Ik ben nooit zo'n voorstander van mensen er snel uitgooien, maar Edwin van der Sar en Marc Overmars zullen er hun argumenten voor hebben. Ik ben erg nieuwsgierig naar de achtergronden. Natuurlijk is het de afgelopen maanden wisselvallig geweest, maar dat is ook niet zo gek. Bijna de hele as moest vervangen worden."

"Hoe nu verder? Laat Peter Bosz maar afmaken waar hij vorig seizoen aan begonnen is. Hij heeft het fantastisch gedaan en liet Ajax steeds beter voetballen. Dat is de hand van een coach. Spijkerman en Bergkamp zijn nu van het toneel verdwenen, dus de weg voor Bosz is vrij."

Theo van Duivenbode, eind augustus opgestapt als lid rvc van Ajax:

"Het is triest dat dit gebeurt, zo vlak voor Kerst. Maar ik vind vooral dat ze de beslissing om Keizer aan te stellen in juli al niet hadden moeten nemen. Soms moet je jonge mensen tegen zichzelf in bescherming nemen."

"Ik loop al mijn hele leven mee in de voetballerij. En dit is typisch het opportunisme van de voetballerij. Je vliegt uit Europa, je komt tien punten achter, krabbelt wat terug. En je verliest in de beker. Dan vlieg je eruit. Zo gaat dat. Als het gisteren (verloren bekerwedstrijd tegen FC Twente, red) anders was gelopen, hadden we het hier nu niet over."

"Als Ajax alles had gewonnen de laatste maanden, hadden ze gezegd: waarom is Van Duivenbode opgestapt? En nu verlies je. Ik ga niet zeggen dat ik gelijk had. Maar het was elke week een examen voor Keizer geworden. Er was duidelijk paniek."

"Binnen veertien dagen zal Ajax wel met een opvolger komen. Frank de Boer, Ronald Koeman of Peter Bosz? Ik denk geen van die drie, eerlijk gezegd. Maar dat ga ik niet toelichten."

David Endt, voormalig teammanager Ajax:

"Ik sta hier echt van te kijken en heb het ook totaal niet zien aankomen. De grootste verrassing van het ontslag van deze trojka vind ik dat Dennis Bergkamp weg moet. Dat moet betekenen dat er echt een groot verschil van inzicht is geweest."

"Bergkamp is voor mij ook de grootste verliezer. Er was altijd wel kritiek op zijn handelen in het technisch hart. Hij werkte een beetje vanuit een ivoren toren, maar had wel zeer veel macht. Hij werd door sommige mensen zelfs gevreesd vanwege die macht. Hij kon meedogenloos zijn in zijn oordeel."

"Waarschijnlijk heeft Bergkamp ook een groot aandeel gehad in de aanstelling van Marcel Keizer als hoofdtrainer. Dat idee heb ik altijd gehad en dat wordt nu wel heel sterk bevestigd door deze gang van zaken."

"Hoe nu verder? Dat is een lastige vraag. Maar ik denk niet dat dit uit de lucht komt vallen. Voor de buitenwereld wel, maar er moet intern al langere tijd over zijn gesproken. Ik denk ook dat de club al heeft voorzien in de opvolging op korte termijn. Wie dat zal zijn, daar heb ik geen idee van van."

Arno Vermeulen, chef voetbal NOS Sport:

"Ik vind het ontslag van Keizer niet zo verrassend. Hij had als trainer een matige start, hoewel Ajax zich de laatste tijd juist leek te herstellen. Maar Europees is de club al uitgeschakeld, de achterstand in de competitie was tot voor kort groot en dan komt de bekeruitschakeling tegen FC Twente daar nog eens overheen. Bovendien was er binnen Ajax al flinke discussie over de aanstelling van de onervaren Keizer."

"Dennis Bergkamp is een groot pleitbezorger geweest van Keizer. Hij heeft zich hard gemaakt voor diens komst, maar het is een mislukt project gebleken. Daarom is het vertrek van Bergkamp een logische consequentie. Intern had hij al een flinke kras opgelopen rond de strijd rond Peter Bosz."

"Vooral Edwin van der Sar heeft nu een harde noot gekraakt. Bergkamp is onderdeel van het technisch hart en een icoon van Ajax. Het is een dapper besluit van Van der Sar om nu schoon schip te maken."

"De weg is voor Bosz nu vrij om terug te keren. Hij had een prima seizoen met Ajax en iedereen met wie hij moeilijkheden had, Spijkerman en Bergkamp, is nu weg. Het is heel interessant om te zien of er van beide kanten interesse is om verder te gaan."

"Het aantal kandidaten in Nederland is wel relatief groot. Naast Bosz heb je ook Ronald Koeman, hoewel die wordt geacht bondscoach te worden, en Frank de Boer, die al vier keer kampioen werd met Ajax."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl