Politiechef Akerboom wil actie tegen toenemende overlast verwarde mensen
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er meer psychologische hulpverleners komen in wijken. Agenten moeten volgens hem steeds vaker in actie komen voor zaken waarbij mensen met psychische problemen betrokken zijn. "Nu dreigt de wijkagent de nationale hulpverlener te worden."
De laatste vijf jaar nam het aantal overvallen, inbraken en diefstal af, maar waren er wel meer meldingen waarvoor acuut werd uitgerukt, blijkt uit cijfers van de politie. Vaak gaat het om problemen met verwarde personen.
Het opvangen en helpen van verwarde personen is eigenlijk geen politiewerk, zei Akerboom in het NOS Radio 1 Journaal. "Agenten komen er vaak bij als het al te laat is. Deze mensen zouden in een eerder stadium geholpen moeten worden."
Problemen in Rotterdam
Akerboom sluit zich aan bij de woorden van de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, die eerder deze week zijn zorgen uitte over de toenemende overlast die verwarde mensen veroorzaken. "Er gaan in Rotterdam meer mensen dood door verwarde personen dan door terrorisme", zei hij.
Volgens Paauw leiden de problemen met mensen met psychische problemen tot een hoge werkdruk voor agenten. In Rotterdam zijn dit jaar tot nu toe ruim 8200 meldingen binnengekomen over verwarde mensen, vorig jaar waren dat er nog ruim 7000. Landelijk gezien ging het de afgelopen jaren om tienduizenden meldingen, schatte Akerboom.
'Zeer stigmatiserend'
GGZ Nederland bevestigt dat het aantal meldingen over mensen met verward gedrag stijgt, maar zegt dat de cijfers lastig te duiden zijn. Zo kunnen er meerdere meldingen over een persoon zijn en wordt vaak niet aangegeven om wat voor incidenten en psychische problemen het gaat.
Het beeld dat nu wordt gecreëerd over verwarde mensen is zeer stigmatiserend, vindt GGZ. "Het lijkt alsof alle mensen met verward gedrag psychiatrische problemen hebben en mensen met psychiatrische problemen allemaal geweldsincidenten veroorzaken. Een cijfermatige onderbouwing voor deze stigmatiserende uitspraak is er niet." GGZ Nederland wil in gesprek met de politie.