Politiechef Rotterdam bezorgd over toename geweld verwarde mensen
De Rotterdamse politiechef Frank Paauw maakt zich grote zorgen over de toename van de overlast door verwarde mensen.
"Er gaan in Rotterdam meer mensen dood door verwarde personen dan door terrorisme", zegt Paauw. Geregeld moet het arrestatieteam van de politie in actie komen om gewelddadige verwarde mensen aan te houden.
Dat leidt volgens de chef tot een hoge werkdruk onder agenten. "Als iemand met een pistool of een mes op je afkomt, dan doet dat wel iets met dienders."
Bij verschillende incidenten met verwarde personen vielen doden. Begin dit jaar werd een medewerker van tbs-kliniek De Kijvelanden doodgestoken door een patiënt.
In mei schoot een 79-jarige man op de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid zijn 21-jarige buurvrouw neer. Het slachtoffer raakte levensgevaarlijk gewond. De schutter pleegde even later zelfmoord. De man was al jaren bekend bij de politie als overlastgever, onder meer als stalker van burgemeester Aboutaleb.
Ruim twintig meldingen per dag
Dit jaar zijn er in de regio Rotterdam al 8263 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat komt neer op ruim twintig meldingen per dag. Vorig jaar waren het er 7043, het jaar daarvoor 6233. Waardoor de stijging komt, is niet helemaal duidelijk. "Daar zijn de geleerden het niet over eens. Het zou kunnen dat mensen door de bezuinigingen langer buiten de zorg kunnen blijven en minder medicijnen gebruiken."
Volgens Paauw is de stijging van de overlast door verwarde personen een landelijke tendens. Dat blijkt ook uit cijfers van De Monitor. Daaruit blijkt dat in de eerste zes maanden van het jaar al bijna 41.000 meldingen over verwarde personen zijn binnengekomen bij de politie. Er is geen eenduidige verklaring te geven waar de landelijke stijging vandaan komt.