.
NOS Nieuws

Hielprik test baby's straks op meer ziektes

Pasgeboren baby's worden voortaan met een hielprik op 31 ziektes getest. Nu zijn het er nog 19. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat de komende tijd geleidelijk 12 nieuwe ziektes aan de test worden toegevoegd.

De screening is bedoeld om zeldzame aandoeningen bij pasgeborenen tijdig aan het licht te brengen. Met het huidige programma worden zo'n 200 zieke kinderen per jaar opgespoord. Na de uitbreiding komen daar naar schatting 20 tot 40 bij.

Niet genezen, wel behandelen

De ziekten die met de hielprik worden gevonden, zijn in de meeste gevallen niet te genezen, maar wel te behandelen. Door de aandoening vroeg op te sporen, moet ernstige schade aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen worden voorkomen of beperkt.

Minister Schippers kondigde de uitbreiding van de test 2,5 jaar geleden al aan na een advies van de Gezondheidsraad, maar de haalbaarheid moest nog worden bekeken door het RIVM. Dat is inmiddels gebeurd.

SCID

April volgend jaar begint een proef met het testen op SCID, een ernstige ziekte van het afweersysteem. In de periode tot en met 2022 wordt het aantal te onderzoeken aandoeningen verder uitgebreid en soms nader onderzocht.

Het overgrote deel van de ouders doet mee aan de hielprik. Vorig jaar was de deelnamegraad 99,2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl