NOS Nieuws

Pasgeboren baby's getest op meer ziektes

Pim van Gool van de Gezondheidsraad

Het aantal ziektes waarop pasgeboren baby's bij de hielprik worden getest, moet worden uitgebreid van 17 naar 30. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het gaat om zeldzame stofwisselingsziektes.

De test moet worden uitgebreid omdat er de afgelopen jaren voor een aantal zeldzame aandoeningen een behandeling is gekomen. Voor sommige ziektes zijn medicijnen ontwikkeld, andere zijn te behandelen via stamceltransplantatie of door het dieet van een kind aan te passen.

Een uitzondering vormen de ziektes waarvoor geen behandeling is, maar waarvoor het wel belangrijk is om ze op tijd te ontdekken om te voorkomen dat een baby een verkeerde behandeling krijgt.

Behandelbaar

Uitgangspunt bij het advies van de Gezondheidsraad is dat de ziektes te behandelen moeten zijn. Volgens de Raad gaat het "ten koste van de helderheid van het programma als geheel" als ouders te horen krijgen dat hun kind een aandoening heeft die niet te behandelen is.

Voorzitter Pim van Gool zei bij het radioprogramma De Ochtend op NPO Radio 1: "Je test dan ook op andere ziekten waarbij er mogelijk pas later, op volwassen leeftijd, verschijnselen op zullen treden. (..) dan krijg je een veel ingewikkelder verhaal bij de voorlichting."

Minister Schippers van Volksgezondheid moet nog beslissen over het advies van de Gezondheidsraad, maar in de regel volgt de minister deze adviezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl