Saadia ait-Taleb
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Ontslag antiradicaliserings-ambtenaar Amsterdam was terecht

Het ontslag van de Amsterdamse anti-radicaliseringsadviseur Saadia ait-Taleb wegens plichtsverzuim en belangenverstrengeling is terecht. Dat heeft de rechtbank vanmiddag geoordeeld. Het ontslag van de topambtenaar blijft dus overeind.

Ait-Taleb, die sinds 2016 bij de gemeente Amsterdam werkte, werd afgelopen zomer door burgemeester Van der Laan ontslagen. Ze zou werk hebben gegund aan iemand met wie ze een relatie had.

Filmpje

De man maakte onder meer een door Van der Laan afgekeurd filmpje dat jongeren moest afhouden van radicalisering. Zij had haar leidinggevenden niet verteld over de vriendschap. Ook stelde zij zelf een offerte voor de werkzaamheden op.

Er werd een integriteitsonderzoek naar haar gestart. Ait-Taleb startte een bezwaarprocedure na het ontslag; volgens haar zijn de verhalen over haar relatie enorm opgeblazen.

De rechter is het daar, zo schrijft AT5, niet mee eens. Volgens de rechter heeft het Amsterdamse college terecht geoordeeld dat sprake is van belangenverstrengeling en "dat deze gedraging plichtsverzuim oplevert".

Van der Laan

Eind augustus legde (de inmiddels overleden) burgemeester Van der Laan haar ontslag nog uit tijdens een spoeddebat van de raad. Hij erkende dat het niet goed ging op de Ait-Talebs afdeling die radicalisering onder jongeren moet tegengaan. Een extern team zou de afdeling gaan doorlichten.

Van der Laan tijdens het raadsdebat over Ait-Taleb

De medewerkster had volgens Van der Laan "in strijd met de gemeentelijke regelgeving en gedragscode, opdrachten gegund aan een persoon voor uiteenlopende rollen en via verschillende bedrijven, waar zij privé een relatie mee heeft (gehad)".

In antwoord op schriftelijke vragen van raadsleden schreef de burgemeester dat het incident niet op zichzelf stond. De werkwijze was volgens hem niet op orde en de aansturing was niet professioneel genoeg.

Hij schreef: "De cultuur binnen het team en het netwerk is te gesloten en de aanpak is kwetsbaar geworden voor belangenverstrengeling en verwijten van vriendjespolitiek. Dat is iets dat de burgemeester zichzelf aanrekent."

De topambtenaar werd op 31 augustus op staande voet ontslagen, schrijft NH Nieuws. Het werd een grote zaak in de media en de lokale politiek, vooral omdat Ait-Taleb zo'n hoge functie had op de anti-radicaliseringsafdeling van de gemeente en betrokken was bij een 'geheim' project van Van der Laan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl