Twitter @RyanNorthover
NOS NieuwsAangepast

Politie Melbourne: aanslag met SUV geen terrorisme

In het centrum van Melbourne is een man met een auto ingereden op een groep voetgangers. Dat gebeurde om 16.40 uur lokale tijd op een drukke kruising in het centrum van de stad, vlak bij het belangrijkste station, Flinders Street. Bij de aanslag is niemand om het leven gekomen. Negentien mensen zijn gewond geraakt, sommigen van hen zijn er slecht aan toe.

De politie heeft de chauffeur opgepakt, en ook nog een andere man aangehouden:

Een omstander filmde het moment van de arrestatie

De chauffeur was bij zijn arrestatie buiten bewustzijn, maar werd snel weer bij zijn positieven gebracht. Het is een 32-jarige Australiër van Afghaanse afkomst en hij is een bekende van de politie. De man heeft een geschiedenis van drugsgebruik en psychische problemen, waarvoor hij ook wordt behandeld. Voor de aanslag gebruikte hij een auto die op naam staat van een familielid van hem.

Het hoofd van de politie in Melbourne zei op een persconferentie uitdrukkelijk dat er geen sprake is van een terroristisch motief. Het gaat om een incident, en het dreigingsniveau in de stad wordt niet aangepast. De tweede man die is aangehouden stond met zijn smartphone te filmen bij de aanslag. Hij had drie messen in zijn tas, maar onduidelijk is of hij iets met de aanslag heeft te maken.

  • twitter / @AnimeRenaissance
    Een foto van een van de gearresteerden Melbourne

Dertien slachtoffers zijn naar ziekenhuizen gebracht, onder wie een kleuter, die ernstige hoofdwonden heeft.

Volgens de politie reed de auto niet hard toen hij de voetgangers trof. Getuigen hebben een andere indruk, een van hen zegt tegen een lokaal radiostation dat de wagen "iedereen neermaaide, mensen vlogen in het rond".

'We gaan ervan uit dat het een doelbewuste actie was'

In januari pleegde een man een aanslag met een auto in het centrum van Melbourne, die aan zes mensen het leven kostte. Daarom zijn veel straten nog steeds afgesloten met betonblokken, maar die staan niet op de plek bij Flinders Street. Ook bij die aanslag was geen sprake van terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl