Betonblokken tegen terreuraanslagen op straat in Melbourne
NOS Nieuws

Inwoners Melbourne krijgen bij aanslagen tips via speakers op straat

In de Australische stad Melbourne zijn luidsprekers geplaatst die instructies afspelen bij aanslagen of andere incidenten. De maatregel volgt nadat er in januari zes mensen om het leven waren gekomen toen een auto inreed op voetgangers.

De luidsprekers komen op negentig locaties in de stad te hangen. In het geval van een terreuraanslag of ander incident krijgen voorbijgangers bijvoorbeeld te horen of ze die plek het beste kunnen verlaten of er beter kunnen blijven.

Het idee is afgekeken van de politie in Londen, die bij de aanslag op de London Bridge soortgelijke instructies verspreidde via sociale media. Volgens de burgemeester van Melbourne is de methode simpel en effectief. Hij zei dezelfde bewoordingen te willen gebruiken als de Britse politie.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Inwoners van de Australische stad worden bij incidenten ook gewaarschuwd via sociale media en sms-berichten. Ook zijn er onlangs extra beveiligingscamera's opgehangen. Op drukke plekken in Melbourne zijn betonblokken geplaatst om te voorkomen dat auto's op voetgangers inrijden.

De Australische autoriteiten zijn alert op terreurdreigingen. Eind vorige maand werd in Melbourne nog een man gearresteerd die van plan zou zijn geweest om tijdens Oud en Nieuw een aanslag te plegen. Volgens de politie wilde de 20-jarige verdachte met een automatisch geweer in het rond schieten op een plein in het centrum van de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl