Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

'Baudet moet zich er heel bewust van zijn wie hij de hand schudt'

De Amerikaan Jared Taylor is 66 jaar oud, een auteur, een intellectueel, zeer gewaardeerd binnen de Alt-Right-beweging en extreem-rechts. "Dat is al jaren bekend, en Thierry Baudet weet natuurlijk precies wie die man is. En als hij dat niet had geweten, had hij niet vijf uur nodig om daar achter te komen", zegt correspondent Wouter Zwart in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Vanochtend werd bekend dat Baudet op 12 oktober een ontmoeting in Amsterdam had met Taylor. "Ik weet natuurlijk het doel van de afspraak niet", gaat Zwart verder. "Ik spreek ook vaker extreem-rechtse mensen voor mijn vakgebied en dat doe ik om te leren over racistische stromingen. Ik ken zijn beweegredenen niet."

Een woordvoerder van Forum voor Democratie liet weten dat Baudet dagelijks tientallen mensen spreekt, en dat hij het soms eens maar soms ook oneens met ze is. Om zich grondig te informeren en allerlei visies tot zich te nemen, heeft de FvD zich ook verdiept in de Alt-Right-beweging, zei de woordvoerder.

Slim is het niet, vertelt Nikki Sterkenburg, journalist bij Elsevier en promovendus aan de Universiteit Leiden op rechtse bewegingen in Nederland. "Je trekt de relatie met racisme naar je toe." Baudet heeft zich de laatste tijd van extreem-rechts in het algemeen gedistantieerd. "Als Baudet daar afstand van had willen nemen, had hij niet met deze meneer moeten gaan eten. Het is heel duidelijk wie deze man is. Natuurlijke nieuwsgierigheid geldt niet meer in deze tijden", zegt Sterkenburg.

Jared Taylor

Taylor was in oktober in Nederland voor een congres van de extreem-rechtse beweging Erkenbrand. Daar kwamen ongeveer 240 mensen bij elkaar. "Op zich waren er geen bekende gezichten op het gebied van extreem-rechts binnen", zegt Sterkenburg, die zelf niet bij het congres was maar wel zicht heeft op de deelnemers. "Het was een hele nieuwe groep geïnteresseerden, die geïnspireerd werden door het Amerikaanse Alt-Right."

Erkenbrand noemt zichzelf een studiegenootschap, maar nodigt vooral racistische sprekers uit, gaat Sterkenburg verder. "Het gezelschap varieert van libertariërs tot nationaal-socialisten, zelf noemen ze het gemêleerd. Maar hun idealen vallen toch wel onder extreem-rechts." Ook zijn er vooral mannen bij de bijeenkomsten. "Ze hameren op de traditionele rolverdeling en zijn fel tegen feminisme. Ze geloven vooral in de blanke overheersing: eigen volk, eigen staat."

Taylor giet zogenaamde wetenschappelijke theorieën over ras in een soort mal van witte mensenrechtenstrijd.

Wouter Zwart

De nieuwe gezichten bij het congres zijn te verklaren door de manier waarop Erkenbrand de laatste tijd te werk is gegaan. "Ze gingen zelf rekruteren, in de comments bij YouTube, of op Twitter, op fora. Daar hebben ze elkaar gevonden. Veel volgers van het genootschap dachten dat ze er alleen voor stonden in Nederland, en volgden vooral Amerika. Maar zo kwamen ze erachter dat ze niet alleen waren."

In hun zoektocht naar extreem-rechts vonden ze dus ook Jared Taylor. "En die gaat heel ver in zijn uitspraken over blanke suprematie", vertelt Zwart. Twitter heeft hem verbannen. "Hij giet die theorieën van hem, die zogenaamde wetenschappelijke theorieën over ras, in een soort mal van witte mensenrechtenstrijd."

Politieke elite

Taylor zegt dat het blanke ras in de multiculturele samenleving is ondergesneeuwd en dat dat de schuld is van de politieke elite. "Die elite verknalt de blanke cultuur met altruïsme, zegt hij. We zouden een paard van Troje binnen halen in het Westen, want alle andere culturen zijn barbaars", legt Zwart uit.

Baudet had meer onderzoek naar hem moeten doen voordat hij met hem afsprak, zegt Sterkenburg. "Veel mensen zeggen nu dat het guilt by association is. 'Wat maakt het uit als je even gaat eten met iemand'? Dat kan je stellen, maar we hebben ook al gezien als Kamerleden met een islamitische achtergrond bijvoorbeeld afspreken met een imam die dubieuze uitspraken doet, dat daar ook gedonder van komt. Baudet moet zich er heel bewust van zijn wie hij de hand schudt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl