Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) op weg naar een ministerraad
NOS NieuwsAangepast

Raad van State positief over intrekking raadgevend referendum

De Raad van State is positief over het wetsvoorstel om het raadgevend referendum af te schaffen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft daarom het wetsvoorstel tot intrekking van de wet naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het regeerakkoord staat al dat het kabinet niets meer ziet in de wet die burgers een kans biedt om een mening te geven over een wet. Het kabinet zegt dat de politieke steun "afgebrokkeld" is en de wet zou ook niet werken, zoals is gebleken bij het Oekraïnereferendum. "Het instrument draagt niet bij aan het vertrouwen van het kabinet", stelt minister Ollongren.

Geen referendum over een referendum

Ollongren heeft de Raad van State eerst gevraagd naar het wetsvoorstel tot intrekking van de Wet Raadgevend referendum te kijken. Daarbij is ook gekeken naar het voorstel om over de intrekkingswet geen referendum te houden, zoals sommige partijen in de Tweede Kamer willen. Het kabinet vindt het logisch om geen referendum te houden over het besluit om te stoppen met referenda.

De Raad van State staat achter de aanpak, maar vindt wel dat het kabinet moet motiveren waarom er geen referendum gehouden moet worden.

Nu de Raad van State positief is, ligt de wet bij de Tweede Kamer. Het is nog onbekend wanneer er over gedebatteerd wordt.

De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl