President Venezuela: maffia op Antillen veroorzaakt hier schaarste
De Venezolaanse president Maduro heeft serieus overwogen de handel met Aruba, Bonaire en Curaçao stop te zetten. Hij houdt de ABC-eilanden verantwoordelijk voor de lange rijen voor winkels in Venezuela, dat in een diepe economische en politieke crisis verkeert.
Maduro deed de uitspraken in een van zijn urenlange toespraken op de staatstelevisie. Het is niet de eerste keer dat de Venezolaanse president uithaalt naar de Nederlandse eilanden, die slechts enkele tientallen kilometers voor de Zuid-Amerikaanse kust liggen.
Volgens Maduro smokkelt de maffia op Aruba, Bonaire en Curaçao veel goederen van het vasteland naar de eilanden. Op die manier zouden ze bijdragen aan de schaarste in Venezuela. Daarnaast is het geen geheim dat Maduro net als zijn voorganger Chavez vindt dat de eilanden eigenlijk bij Venezuela horen, zegt correspondent Dick Drayer vanaf Curaçao.
Smokkelaars varen al honderden jaren op en neer tussen de eilanden en het vasteland. Al die tijd is er ook veel legale handel geweest. Nog steeds wordt er vanuit Venezuela ruwe olie verscheept naar Curaçao, waar het Venezolaanse staatsoliebedrijf een raffinaderij en een overslagbedrijf runt. Mede daardoor waren de banden eigenlijk altijd heel hecht, zegt Drayer.
Maar de afgelopen tijd is de relatie wat bekoeld. De ABC-eilanden hebben last van de slechte economische situatie in Venezuela en kampen met een enorme instroom van illegale vluchtelingen vanuit Venezuela.
Volgens de website Carabisch Netwerk gaat het om duizenden migranten. "Aruba kan niet veel meer mensen aan", zei een politicus van het eiland. Verder lijdt de toeristische sector op Curaçao onder het wegblijven van Venezolaanse toeristen en kan het staatsoliebedrijf de kosten van olieraffinaderij op het eiland nog nauwelijks betalen.
Wat hij met die verrassing bedoelt, is volstrekt onduidelijk.
Maduro lijkt met zijn uitspraken vooral zijn eigen straatje schoon te willen vegen. Veel Venezolanen zien de president als belangrijke oorzaak voor de economische crisis in het olierijke Venezuela. Met zijn economische wanbeleid zou hij de nadelige effecten van de dalende olieprijzen hebben versterkt.
De president probeert uit alle macht zijn positie te behouden en wijst met de beschuldigende vinger naar de ABC-eilanden. In zijn speech zei hij dat hij al het zakelijke verkeer via de zee en de lucht wilde verbreken en nog een verrassing in petto heeft.
"Maar in de praktijk ligt het luchtverkeer al een tijdje stil", zegt Drayer. "En wat hij met die verrassing bedoelt, is volstrekt onduidelijk." De kans dat Maduro echt maatregelen neemt, is klein. Voor de eilanden is het vooral hopen dat Venezuela er snel weer bovenop komt.