Nicolas Maduro stemt voor de burgemeestersverkiezingen in Caracas EPA

De drie grootste Venezolaanse oppositiepartijen mogen niet meedoen aan de komende presidentsverkiezingen. Dat heeft zittend president Nicolas Maduro gezegd in een toespraak. Alleen partijen die hebben meegedaan aan de burgemeestersverkiezingen van dit weekend kunnen in 2018 een presidentskandidaat verkiesbaar stellen.

Zondag werden in driehonderd plaatsen lokale verkiezingen gehouden. De leiders van de drie oppositiepartijen (Acción Democrática, Primero Justicia en Voluntad Popular) kondigden in oktober aan de verkiezingen te boycotten omdat ze geen vertrouwen hadden in een eerlijke strijd. De stembusgang wordt volgens hen gebruikt om de machtspositie van Maduro te verstevigen.

"Een partij die vandaag niet heeft meegedaan en heeft opgeroepen tot een boycot mag niet meer meedoen", zei Maduro. Hij houdt vol dat het Venezolaanse democratische proces eerlijk verloopt.

Oppositieleiders gevlucht

De lokale verkiezingen werden zoals verwacht in overgrote meerderheid gewonnen door de socialisten. Maduro sprak de verwachting uit dat zijn partij zeker 90 procent van de gemeenten een overwinning zou boeken.

Maduro werkt de Venezolaanse oppositie al lange tijd op verschillende manieren tegen. Zo droeg hij de macht van het parlement over aan de zogenoemde grondwetgevende vergadering, die op de hand is van de president. De leiders van alle drie de oppositiepartijen hebben huisarrest, of zijn op de vlucht geslagen.

STER reclame