Baudet werd deze week bij EenVandaag uitgeroepen tot politicus van het jaar
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: Forum voor Democratie nadert de PVV

In de laatste Peilingwijzer van het jaar zetten enkele trends door die al sinds de zomer te zien zijn: Forum voor Democratie (FvD) blijft stijgen en de drie grootste regeringspartijen zitten in de min.

De partij van Thierry Baudet begint met 12 tot 16 Kamerzetels de PVV te naderen, die terugzakt van de huidige 20 naar 15 tot 19. Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst op het contrast met de situatie exact een jaar geleden. Rond Kerst 2016, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, scoorde de PVV nog 31 tot 37 zetels.

Uitwijken

Volgens onderzoek van Maurice de Hond zou inmiddels minder dan 60 procent van de PVV- en CDA-kiezers van afgelopen maart nu opnieuw op die partijen stemmen. Gemiddeld blijft 65 procent van het electoraat een partij trouw.

Mensen die uitwijken, kiezen op rechts in de eerste plaats voor Forum voor Democratie en op links voor de PvdA. Die laatste partij komt in de nieuwste Peilingwijzer op 12 tot 15 zetels, een plus van 4 ten opzichte van het historische verlies van afgelopen maart.

Coalitie

De grootste blijft de VVD, zij het dat de partij van premier Rutte wel terugzakt naar 24 tot 28 zetels. Op dit moment heeft de VVD er 33 in de Tweede Kamer.

De enige partij uit de nieuwe coalitie die niet verliest, is de ChristenUnie met 5 tot 7 zetels. De schade is groter bij het CDA, dat met 13 tot 15 zetels er 4 verliest ten opzichte van het huidige aantal Kamerzetels. D66 weet met 16 tot 18 zetels het verlies te beperken tot 2.

Daarachter handhaaft GroenLinks zich op 13 tot 15 zetels, stijgt de PvdA dus en komt de SP op 12 tot 14. Er is volgens Louwerse nog niet genoeg onderzoek om uitspraken te kunnen doen over de effecten van de recente leiderschapswisseling bij de socialisten, van Emile Roemer naar Lilian Marijnissen.

Bij de kleinere partijen wint ook de Partij voor de Dieren, die uitkomt op 5 tot 7 zetels. 50Plus (4 tot 6), de SGP (2 tot 4) en Denk (1 tot 3) wijken niet sterk af van het huidige zetelaantal in de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl