Geert Wilders en Emile Roemer tijdens een tv-uitzending eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: opmars PVV zet door

In de laatste Peilingwijzer van 2016 neemt de PVV verder afstand van de VVD. De partij van Geert Wilders stijgt door naar 31 tot 37 Tweede Kamerzetels, terwijl de VVD juist zakte naar 22 tot 26 zetels.

Er is geen nieuw onderzoek dat de verdere opmars van de PVV verklaart. Overstappers naar de PVV zeiden eerder tegen onderzoeksbureau I&O dat ze het onterecht vinden dat Wilders voor de rechter is gedaagd.

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, lijkt de VVD een van de partijen die terrein verliezen door de opmars van de PVV. Hij verwijst daarbij naar de 'concurrentie-analyse' van De Stemming van het tv-programma EenVandaag. De andere twee partijen die het meest last hebben van de PVV zijn de SP (de afgelopen maand gedaald naar 11 tot 14 zetels) en het CDA (inmiddels op 13 tot 16).

Roemer

De SP is daarmee op dit moment de enige oppositiepartij die niet profiteert van de aanhoudend lage populariteit van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Die laatste partij komt momenteel niet verder dan 10 tot 14 zetels.

"Niet iedereen van de oppositie staat op evenveel winst", constateert Louwerse. "Bij de SGP bijvoorbeeld gaat het slechts om 0,5 procent. D66 komt nu uit op 13 tot 17 zetels. De PVV, GroenLinks (10-13) en 50Plus (8-12) maken de grootste sprongen. Maar de SP is dus de enige die daadwerkelijk verliest ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Kamer."

Vorige week klaagden anonieme SP-Kamerleden in het AD over fractieleider Roemer, die als lijsttrekker volgens hen bij de verkiezingen in maart niet verder dreigt te komen dan 10 zetels. Later kwam er een ingelaste fractievergadering, waarin alle SP-Kamerleden achter Roemer gingen staan.

Bij de kleinere partijen komt de ChristenUnie uit op 5 tot 7 en de Partij voor de Dieren en de SGP beide op 3 tot 5. Denk staat nog steeds op 0 tot 2 zetels; VNL inmiddels op 0 tot 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl