NOS NieuwsAangepast

Kabinet blijft bij uitbreiding Lelystad Airport

Het kabinet blijft erbij dat Lelystad Airport vluchten overneemt van het overvolle Schiphol. In een debat met de Tweede Kamer zei minister Van Nieuwenhuizen dat het de bedoeling is dat dat per 1 april 2019 gebeurt.

"Ik blijf daar onverminderd naar streven en zet alles op alles. Dat is de opdracht die de Tweede Kamer mij heeft gegeven en ik zet me daar 100 procent voor in", zei Van Nieuwenhuizen. Ze houdt wel een slag om de arm: "Natuurlijk moet nog blijken of het gaat lukken, want het moet wel zorgvuldig gebeuren. Als het meer tijd kost of als er iets meer moet worden uitgezocht, dan is dat zo."

Van Nieuwenhuizen wijst erop dat de veiligheid gegarandeerd moet zijn. "Daar nemen we geen risico's mee. We gaan geen onveilige vliegroutes aanleggen."

Fouten in milieurapportage

Lelystad Airport breidt uit om Schiphol te ontlasten. Vanaf 2019 zullen er ook vakantievluchten vertrekken vanaf de regionale luchthaven.

De uitbreidingsplannen leidden tot protest bij inwoners van Gelderland en Overijssel. Zij vrezen voor geluidshinder en natuurschade door de geplande vliegroutes. Daarnaast voelen zij zich belazerd, vooral omdat de onderzoeken naar de geluidsoverlast onjuist bleken.

Er is veel fout gegaan in de communicatie. Mensen voelden zich niet gehoord.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur

"Ik betreur dat die fouten zijn gemaakt", zei de minister in het debat. "Er is veel fout gegaan in de communicatie. Mensen voelden zich niet gehoord en dat leidde tot veel onrust en zorgen."

Van Nieuwenhuizen beloofde dat er in het vervolg afstemming moet komen met de bewoners en dat zij gehoord moeten worden. Ook zei ze dat er naar alle milieueffecten moet worden gekeken en dat een nieuwe berekening zorgvuldig moet worden gedaan met de juiste gegevens.

Niet serieus

De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, zei vandaag dat de overheid burgers niet serieus heeft genomen bij de besluitvorming over uitbreiding van Lelystad Airport. Hij ontving klachten van Nederlanders en merkte op dat de maatschappelijke weerstand groeit.

De minister zei in het debat dat ze ook met de ombudsman in gesprek wil. "Iedereen moet een plek krijgen in dit proces. Ik ga heel zorgvuldig alle belangen uit alle hoeken en windstreken meenemen. Daarna kan iedereen tot een eigen afweging komen", zei Van Nieuwenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl