Treinstellen kwamen op een drukke snelweg terecht EPA

De Amtrak-trein die gisteren ontspoorde in de Amerikaanse staat Washington en deels op een snelweg terechtkwam, reed veel te hard. Dat blijkt uit gegevens van een recorder uit de achterste locomotief, die alle treindata opslaat. In plaats van de voorgeschreven snelheid van 45 km/uur reed de trein met 125 km/uur op een bocht in het traject af, zei een woordvoerder van de vervoersveiligheidsorganisatie NTSB. Bij het treinongeluk vielen drie doden en raakten meer dan honderd mensen gewond.

De passagiers vertelden naderhand dat de trein schudde en kraakte toen hij met grote snelheid de bocht inging. Kort daarop ontspoorden vrijwel alle treinstellen, en viel een deel van de trein van het viaduct op de drukke Interstate 5.

Twee vrachtwagens en vijf auto's werden door de treinstellen geraakt. Het ongeluk gebeurde zo'n 75 kilometer ten zuiden van de stad Seattle.

Waarschuwingssignalen

Van de 72 gewonden die voor behandeling naar een ziekenhuis zijn overgebracht, verkeert een aantal in kritieke toestand. De trein vervoerde 80 passagiers en vijf man personeel. Volgens een woordvoerder van de vervoersautoriteit van de staat Washington weten machinisten dat ze, voor de bocht waar het ongeluk gebeurde, fors snelheid moeten minderen. Er zouden ook waarschuwingssignalen staan langs de rails.

De ontsporing vond plaats op een stuk spoor dat net was opengesteld voor passagiersvervoer. Eerder werd het traject alleen gebruikt voor vrachtvervoer.

STER reclame