Recycling van plastic flessen
NOS Nieuws

Minder afval en meer recycling in heel Europa

In alle EU-lidstaten moet de afvalberg kleiner worden, moet er minder worden verspild en meer worden gerecycled. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben daarover een principeakkoord bereikt, met bindende afspraken.

Van al het verpakkingsmateriaal moet over twaalf jaar 70 procent worden gerecycled. In 2035 moet 65 procent van het huishoudelijk afval worden hergebruikt en mag nog maar 10 procent worden afgevoerd naar een stortplaats.

Biologisch afbreekbaar afval moet eind 2023 in de hele EU gescheiden worden ingezameld. Het streven is om de hoeveelheid voedselafval tegen 2050 te halveren.

Plastic soep

Dat de EU-lidstaten zichzelf verplichtingen opleggen over hergebruik en het beter beheren van afvalstromen, zal de omslag naar een kringloopeconomie versnellen, zegt milieuminister Kiisler van EU-voorzitter Estland.

Eurocommissaris Vella voegt daaraan toe dat de afspraken over plastic verpakkingen ook sterk zullen bijdragen aan minder vervuiling van de zeeën, de beruchte plastic soep.

Weggooien alsof het niets is

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout had gehoopt op meer ambitie, maar het belang van de afspraken moet volgens hem niet worden onderschat. "Ons economische model waarin we telkens nieuwe grondstoffen winnen om ze vervolgens weg te gooien alsof het niets is, is onhoudbaar. Nooit eerder is zo duidelijk in EU-wetgeving vastgelegd dat we daar vanaf moeten."

Volgens GroenLinks doet Nederland het relatief goed op afvalgebied en zal de nieuwe wetgeving hier niet tot ingrijpende veranderingen leiden.

Over de EU-richtlijnen is sinds mei onderhandeld. De formele goedkeuring wordt begin volgend jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl