Inzameling plastic afval Gemeente Veghel

Ruim een kwart van de verpakkingen kan niet of slecht worden gerecycled. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van de NRVD, de brancheorganisatie van publieke afvalbedrijven.

Ook zit in ruim 1 procent van het verpakkingsmateriaal nog pvc, terwijl al in 2012 met de verpakkingsindustrie en de supermarkten is afgesproken dat dit zou verdwijnen.

Pvc is bij verbranding uiterst schadelijk voor het milieu. Het zit bijvoorbeeld in doordrukstrips van kauwgom en als folie om ondergoed.

Zwart is de verkeerde kleur

Maar de belangrijkste reden waarom materiaal niet gerecycled kan worden is de kleur. Al jarenlang is bekend dat de sorteermachines zwart niet herkennen en dat alles wat zwart is dus niet wordt hergebruikt. Toch is 18 procent van de verpakkingen nog altijd zwart. Als dit donkergroen of blauw zou zijn, zou dit materiaal wel kunnen worden hergebruikt.

Volgens de onderzoeker is maar een klein deel van de verpakkende bedrijven bezig om het materiaal goed recyclebaar te krijgen. Een goed voorbeeld is volgens hem Ecover. Ook bedrijven als Unilever en Coca Cola maken er werk van.

Volgens Han Noten, voorzitter van de NVRD, laat dit onderzoek zien dat er nog veel valt te verbeteren. "Willen we echt ons doel bereiken, dan is er een gezamenlijke innovatieagenda nodig".

STER reclame