Moslim Hashim durft zijn dorp in India niet uit: dat overleef ik niet
Rizwaan wast zijn gezicht, zet zijn gebedsmutsje op en trekt zijn kurta, lange shirt, aan. "Dit is wat ik het liefst draag, dit is mijn identiteit", zegt de 24-jarige Indiër. Maar steeds vaker laat hij zijn traditionele moslimkleren in de kast. Vooral wanneer hij voor zijn familiebedrijf, de verkoop van koelinstallaties, zijn overwegend islamitische dorp Khandawli uit moet. Want in het grootste hindoeïstische land ter wereld komen jongens als Rizwaan steeds meer in de verdrukking.
Wie India zegt, zegt hindoeïsme. Het geloof van vele kleurrijke goden. Van de 1,3 miljard inwoners in India, is ruim 80 procent hindoe. Zo'n 14 procent van de bevolking is moslim, dat zijn dus ruim 180 miljoen mensen. De relatie tussen de twee religies was altijd al problematisch. Maar de laatste jaren neemt het geweld toe.
Het klimaat van haat tegen moslims en andere religieuze minderheden wordt volgens velen gevoed door de regerende partij BJP van premier Narendra Modi. De Bharatiya Janata Party (Indiase Volkspartij) is een politieke partij die een actief hindoe-nationalistische agenda heeft. Aanhangers vinden dat de Indiase samenleving rond het hindoeïsme moet worden gevormd.
Moslimpopulatie reduceren
Sinds zijn verkiezingsoverwinning in 2014 heeft premier Narendra Modi altijd gezegd dat de BJP een politieke partij is voor iedereen. Maar critici zeggen dat sinds de partij aan de macht is, radicale hindoes hun invloed kunnen uitbreiden. Hielden ze zich onder de vorige, seculiere regering nog stil, nu voelen ze zich gesteund door de politiek.
"Parlementsleden, ministers en partijfunctionarissen maken regelmatig provocerende opmerkingen tegen minderheden, vooral moslims", zegt Saba Dewan, een filmmaakster en activiste die dit jaar een aantal demonstraties tegen haatmisdaden organiseerde. "Ik kan me niet herinneren dat er ooit actie tegen hen is ondernomen. Ze worden vaak afgedaan als extreme elementen."
Deze maand nog zei een kandidaat van de BJP in de deelstaatverkiezingen in Gujarat dat de moslimpopulatie gereduceerd moet worden.
Koeien en rundvlees
Geweld door radicale hindoes wordt vaak gepleegd omdat ze vermoedens hebben dat er (heilige) koeien worden geslacht of rundvlees wordt gegeten. In de 3,5 jaar sinds Modi aan de macht kwam, werden er 76 zulke geweldsincidenten gemeld in de media, volgens een analyse van IndiaSpend. Daarbij vielen 273 gewonden en 29 doden, van wie het merendeel moslim. In de 4,5 jaar voordat Modi aan de macht kwam waren er slechts twee van zulke incidenten, zonder dodelijke slachtoffers.
Een van de dodelijke slachtoffers was Junaid, een 15-jarige dorpsgenoot van Rizwaan. Op 22 juni was hij onderweg naar huis met zijn broer en vrienden na een dagje uit in Delhi. Tijdens de treinrit van ongeveer twee uur werd het gezelschap uitgescholden door een paar mannen.
Een van hen trok een mes en toen ging het goed mis.
"Ze noemden ons verraders", vertelt Junaids broer Hashim. Ze trokken aan mijn baard en gooiden mijn gebedspet op de grond. "Ze riepen dat we rundvlees aten. Maar het was ramadan. We aten helemaal niets. Al gauw werden de belagers gewelddadiger. Ze sloegen en schopten de jongens. Een van hen trok een mes en toen ging het goed mis."
Junaid bloedde dood in de trein. Hashim overleefde drie messteken. "Sindsdien ga ik het dorp niet meer uit. Ik ben bang, ik heb het gevoel dat ik dat niet overleef."
Vietnam-oorlog
De dood van Junaid bracht veel emotie teweeg in India. Filmmaakster Dewan nam het initiatief voor een demonstratie, met de slogan 'Niet in mijn naam' een verwijzing naar een oude Amerikaanse slogan tegen de Vietnam-oorlog. Het initiatief bracht duizenden mensen in meerdere steden op de been. Kort daarna sprak premier Modi zich uit tegen het geweld: "Niemand mag het recht in eigen handen te nemen".
Maar dit stopte het geweld niet. Vorige week nog, in de deelstaat Rajasthan, viel een hindoe-man een moslim aan met een houweel. Daarna stak hij het slachtoffer in brand. Zijn neefje van 14 kreeg de opdracht de aanval met zijn telefoon te filmen en het online te zetten. Trots, omdat hij zijn gemeenschap zo beschermt tegen de moslims. Volgens de dader zou de moslimman zich schuldig maken aan love-jihad: een complot van moslimmannen die hindoemeisjes versieren om ze te bekeren tot de islam.
Straffeloosheid
Het is niet ongewoon dat een moord op video wordt vastgelegd, zegt filmmaakster Dewan. "De meeste haatmisdaden in India worden gefilmd, en meestal door de daders. Ze verspreiden deze online, en deze video's worden goed bekeken. Ze zijn ervan overtuigd dat hen niets kan gebeuren. Dit geeft aan hoeveel straffeloosheid er is."
In 2015 werd een man in Dadri, een dorp vlak bij Delhi, in aanwezigheid van tientallen dorpsgenoten gelyncht omdat hij een kalf zou hebben geslacht. Ook deze moord werd gefilmd. De zestien daders die hiervoor werden gearresteerd zijn momenteel allemaal op borgtocht vrij en nog nergens voor veroordeeld.
Soms wil ik vluchten uit India. Maar we gaan niet weg. Dit is ons land, en dit is onze grond.
"Er is een gevoel van ongemak en onveiligheid onder de moslims", zei de voormalig vice-president Hamid Ansari, een moslim, in mei in een interview. De "sfeer van acceptatie" wordt volgens hem bedreigd. "Kleinzielige opmerking", vond de BJP. Maar Rizwaan en zijn dorpsgenoten kunnen erover meepraten.
"Als ik in mijn islamitische kleding de trein neem, dan word ik aangestaard", zegt Rizwaan. "Mensen maken provocerende opmerkingen. Ik zeg niets terug, want ik ben bang dat ze geweld zullen gebruiken. Daarom draag ik buiten het dorp meestal westerse kleding. En ik heb mijn baard kort getrimd." Hij voelt zich niet veilig in openbare ruimtes: "Omstanders zullen nooit wat doen om mij te helpen, als ik in de problemen kom".
Rizwaan en Hashim zeggen allebei dat ze zich tot een paar jaar geleden nog helemaal veilig voelden, en geen negatieve opmerkingen over hun kleding kregen. "We horen regelmatig over weer een nieuwe moord", zegt Hashim. "We zijn bang en moedeloos. Soms wil ik vluchten uit India. Maar we gaan niet weg. Dit is ons land, en dit is onze grond."