Zwemcoach Marcel Wouda
NOS SportAangepast

Wouda constateert positieve 'vibe' in vaderlandse zwemmen

Langzaam verdwijnt het olympische chagrijn binnen het Nederlandse topzwemmen naar de achtergrond. Ranomi Kromowidjojo straalde als vanouds bij de EK kortebaan met vijf titels en achter de zwemkoningin van Nederland zit een lichting die weer aansluiting met de internationale top begint te krijgen.

"Mooie ontwikkelingen", constateerde Marcel Wouda, in Nederland eindverantwoordelijk voor het topzwemmen, na afloop van de EK kortebaan in Kopenhagen. De Nederlandse ploeg presteerde goed met elf medailles, waarvan vijf gouden. Goed voor de vierde plaats in het medailleklassement.

Kromowidjojo excelleert

Wouda zag in de Deense hoofdstad Kromowidjojo weer ouderwets presteren. En dat voor iemand die na de volledig mislukte Olympische Spelen in Rio de Janeiro hardop twijfelde of ze haar loopbaan wel moest voortzetten.

Wouda is trots op haar. "Ik vind het supermooi dat zij het met zoveel plezier doet en er zoveel energie uithaalt", keek de coach terug op de topweek voor de zwemster, die een zesde gouden medaille zondag op een honderdste miste.

Wouda: 28 finales, aansluiting is er

Nog belangrijker voor Wouda is dat de lichting die achter Kromowidjojo zit voor het eerst op het podium stond en de aansluiting met de top begint te vinden. "We halen hier 28 finales. Kira Toussaint, Kyle Stolk en Maaike de Waard sluiten aan. Dat zijn mooie ontwikkelingen."

Mannen blijven achter

Feit blijft wel dat de Nederlandse mannen, afgezien van de medailles met de gemengde estafetteploegen, in Kopenhagen slechts een individuele medaille wegsleepten. Dat deed Kyle Stolk zondag. "Het zou mooi zijn als dat er meer waren, maar er komt een lichting aan. Arno Kamminga schuurt hier tegen de medailles aan. Joeri Verlinden komt terug", stelde Wouda.

Wouda snapt dat het succes op de kortebaan niet automatisch betekent dat de Nederlanders op het veel hoger aangeschreven langebaan zwemmen straks ook weer de dienst gaan uitmaken. Volgend jaar zijn de Europese Spelen in Glasgow, waar dan ook de Europese kampioenschappen langebaan op het programma staan.

"Eerst van dit succes genieten en dan weer opbouwen naar volgend jaar. Ik verwacht volgend jaar met een grote, kwalitatief goede groep naar dat EK te gaan. Daar zullen we opnieuw de strijd moeten aangaan om finaleplaatsen te halen. Maar we zijn op weg naar iets toe."

"Ik ben blij met de staf die de visie deelt, dan krijg je een goede vibe en de sporters voelen zich er prima bij. Dat moeten we volhouden."

De Nederlandse gemengde estafetteploeg (vlnr Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Kyle Stolk en Nyls Korstanje) na het goud op de EK kortebaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl