Derde goud voor Kromowidjojo op EK kortebaan

Kromowidjojo verslaat rivale Sjöström, Heemskerk vijfde

Ranomi Kromowidjojo heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan haar derde gouden medaille veroverd. Op de 100 meter vrije slag versloeg Kromowidjojo de Zweedse titelverdedigster Sarah Sjöström.

'Kromo' klokte 50,95, een Nederlands record, terwijl haar Zweedse rivale na 51,03 seconden aantikte.

Pernille Blume won namens Denemarken brons met 51,63. Femke Heemskerk eindigde met 51,93 op de vijfde plaats.

Derde goud

Het is de derde Europese titel voor Kromowidjojo in Kopenhagen. Donderdag veroverde ze ook al goud op de 50 meter vlinderslag en op de 4x50 meter wisselslag voor gemengde teams.

De 27-jarige zwemster pakte bij de EK's van 2010 en 2013 ook het goud. Is de drievoudig olympisch kampioene in 'supervorm'? "Ja", zegt 'Kromo' vertwijfeld. "Ik voel me goed en ik zwem een PR. Dat wilde ik ook, en ik vond ook dat dat moest. Dus ik ben blij dat het uit is gekomen."

Is 'Kromo' in supervorm? 'Ja, ik voel me goed'

Toussaint zesde

Kira Toussaint, die donderdag zilver pakte op de 100 meter rugslag, greep in de finale van de 200 meter rugslag naast eremetaal.

Nadat ze in de series met 2.05,63 de zesde tijd had gezwommen, eindigde ze ook in de finale als zesde. Wel benaderde ze met 2.05,55 haar persoonlijk record van 2.02,47.

Het nummer werd gewonnen door de Hongaarse titelverdedigster Katinka Hosszú.

Net geen medaille voor Steenbergen

Ook op de 100 meter wisselslag ging de Europese titel naar de Hongaarse veelvraat Hosszú, die daarmee haar 27ste gouden EK-medaille (veertien kortebaan, dertien langebaan) op haar naam schreef.

Marrit Steenbergen kwam 0,09 seconde tekort om net als op de vorige EK brons te veroveren. De 17-jarige Friezin werd vierde en bleef met 59,35 0,35 boven haar persoonlijk record van haar bronzen race in 2015.