Twee topkandidaten voor opvolging ANC-leider Zuma
In Johannesburg is het vierdaagse congres begonnen van het ANC, de partij die in Zuid-Afrika aan de macht is sinds de eerste vrije verkiezingen in 1994. Naar verwachting wordt morgen bepaald wie Jacob Zuma opvolgt als partijleider. De nieuwe leider zal na de parlementsverkiezingen van 2019 vrijwel zeker de nieuwe president worden.
Zeven kandidaten hebben zich gemeld voor de opvolging van Zuma (75), maar de strijd gaat tussen vicepresident Cyril Ramaphosa en Nkosazana Dlamini-Zuma. Zij is de ex-vrouw van de huidige president en was minister van Volksgezondheid onder president Mandela.
Onder Dlamini-Zuma (68) zal er naar verwachting weinig veranderen in Zuid-Afrika, terwijl Ramaphosa (65) een nieuw pad wil inslaan. De vicepresident, een rijke zakenman, wil het land hervormen en de corruptie bestrijden. Die heeft er volgens hem toe geleid dat het land nu in een recessie is beland.
Ramaphosa is niet onomstreden: hij was bestuurslid van de mijn waar in 2012 de politie het vuur opende op stakende mijnwerkers. 34 kompels kwamen daarbij om het leven.
Aanklachten
Zuma werd in 2007 gekozen tot partijleider en trad aan als president in 2009. Hij heeft er nu twee termijnen van vijf jaar opzitten als partijleider. In 2019 loopt zijn tweede termijn als president af en volgens de Zuid-Afrikaanse grondwet mag hij niet nog een keer president worden.
De reputatie van Zuma heeft flink wat deuken opgelopen. Er lopen meer dan 700 aanklachten tegen hem van onder meer corruptie en fraude. Ook is er veel kritiek op zijn economische beleid, waarmee hij het land volgens velen aan de rand van de afgrond heeft gebracht.
In augustus overleefde Zuma een motie van wantrouwen in het parlement, waarin het ANC 249 van de 400 zetels heeft. Het was een anonieme stemming. Waarschijnlijk stemden 35 ANC'ers voor de motie, wat tot frictie leidde binnen de partij. Het was de zevende poging van het parlement om Zuma af te zetten.