Zuma viert de uitslag van de stemming
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrikaanse president Zuma overleeft geheime stemming

President Zuma van Zuid-Afrika blijft aan. Een motie van wantrouwen in het parlement kreeg 177 voorstemmen en 198 tegenstemmen. In totaal brachten 384 van de 400 parlementariërs hun stem uit. Negen aanwezigen onthielden zich van stemming.

Zuma, die sinds 2009 president is, overleefde zes eerdere pogingen in het parlement om hem af te zetten, maar dit keer was er meer kans dat hij het onderspit zou delven omdat er voor het eerst anoniem werd gestemd. De geheime stemming maakte het voor ANC'ers makkelijker om met de oppositie mee te stemmen.

Het lijkt erop dat 35 ANC'ers voor de motie van wantrouwen hebben gestemd. Dat is niet genoeg om de motie aangenomen te krijgen, maar wel om grote frictie in de partij te veroorzaken.

Zuma overleeft motie van wantrouwen

Al jaren wordt Zuma beschuldigd van corruptie en van economisch wanbeleid, waarmee hij het land aan de rand van de afgrond zou hebben gebracht.

Na de stemming dansten de ANC'ers in het parlement. Zuma kan nu aanblijven tot de verkiezingen in 2019. Verwacht wordt dat het ANC op het partijcongres in december hem vervangt als partijleider.

Zuma zelf zei na afloop dat zijn ANC een eenheid is en dat de oppositie niet via het parlement de macht kan grijpen. "Ze proberen via de media het verhaal te promoten dat het ANC de steun van het volk heeft verloren, maar dat is een fantasie", zei Zuma tegen juichende aanhangers. "Het ANC wordt gesteund door een overweldigende meerderheid. Dat zullen ze in 2019 zien wanneer we weer een grote overwinning zullen boeken!", riep de 75-jarige Zuma voor hij losbarstte in gezang en dans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl