EPA

32 Turkse vluchtelingen die gisteren aankwamen op een Grieks eiland gaan politiek asiel aanvragen in Griekenland, melden Griekse media. De groep bestaat uit onder meer universiteitsdocenten en artsen die zeggen dat hun leven in gevaar is in Turkije.

De Turken kwamen aan op het eilandje Oinousses, dat zo'n zes kilometer van het Turkse vasteland ligt. Vandaag werd de groep overgebracht naar Chios, het grootste Griekse eiland in de regio.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016 vluchtten al zo'n duizend Turken via het vasteland of via de eilanden naar Griekenland om asiel aan te vragen, maar dat gebeurde nog niet eerder met zo'n grote groep tegelijk.

Gülen

De aankomst van de groep komt ruim een week na het bezoek van de Turkse president Erdogan aan Griekenland. Tijdens dat bezoek vroeg Erdogan opnieuw om de uitlevering van acht militairen die direct na de mislukte coup met een helikopter naar Noord-Griekenland vlogen. Het Griekse hooggerechtshof oordeelde in januari dat die militairen niet mochten worden uitgeleverd.

Na de couppoging zijn in Turkije meer dan 150.000 ambtenaren ontslagen of gearresteerd, omdat ze ervan worden verdacht banden te hebben met de beweging van de geestelijke Gülen. Volgens Erdogan is hij het brein achter de mislukte staatsgreep.

STER reclame