De Star Wars-fandag begint om 10.00 uur, maar vanaf 07.00 uur is er al volop bedrijvigheid bij de Jaarbeurs in Utrecht. Bestelbussen stellen zich op naast de leveranciersingang, dozen worden naar binnen gesjouwd, rolkoffers naar binnen getrokken. Uit die dozen komen legostenen, miniatuur Star Wars-figuren, T-shirts, bouwpakketten, boeken, plastic wapens.

Mensen begroeten elkaar, vertellen hoe laat het gisteravond is geworden bij het vorige Star Wars-event. In de gang kruizen Kishan (bijna 12) en Levi (bijna 8) de lichtzwaarden. "Zo trek ik mijn Sith Lord Kostuum aan", belooft Kishan, terwijl hij zijn blauwgekleurde haarlok opzij schudt.

Kishan Karin Alberts/NOS

Het is al snel duidelijk: voor de ware Star Wars-fan is het aflopen van dit soort evenementen een way of life. Zelf hebben ze het overigens over conventies. 1200 kaarten waren er voor vandaag, ze zijn al twee weken uitverkocht. Vanmiddag wordt The Force Awakens vertoond, vanavond The Last Jedi. In aanwezigheid van een flink aantal acteurs.

Mike en zijn vrouw Miriam uit Amsterdam zijn twee jaar lid van de Dutch Garrison, de Nederlandse tak van de 501st Legion. Dat is de Star Wars kostuumvereniging. Om lid te worden moet je een Star Wars-kostuum maken of laten maken dat 100 procent lijkt op dat uit een van de Star Wars-films.

Voor Mike een belangrijke drijfveer om flink af te vallen, want hij paste lange tijd niet in een kostuum. "En toen Mike lid werd, ben ik het ook maar geworden, anders zou ik hem niet meer zo vaak zien", lacht Miriam. Ze schafte een Officer Costume aan en liep de afgelopen twee jaar 46 evenementen af.

Ik kom niet uit een grote familie. Maar sinds we lid zijn, hebben we er opeens 130 familieleden bij.

Miriam

Wat haar drijft? "Het is heerlijk om even in de huid van een ander te kruipen en om mensen blij te maken. Fans willen met je op de foto, je maakt met iedereen een babbeltje. We proberen vooral Star Wars tot leven te brengen." En nadat ze een bekende heeft begroet, voegt ze eraan toe: "Ik kom niet uit een grote familie. Maar sinds we lid zijn, hebben we er opeens 130 familieleden bij."

Joost Dirkx uit Tilburg werkt sinds september 2016 aan zijn Darth Vader-kostuum. "Dat pak bestaat uit 15 componenten, en het kost gewoon veel tijd om die bij elkaar te krijgen." De cape die hij aanvankelijk had, werd afgekeurd door het bestuur van de Dutch Garrison. Die leek niet genoeg op het origineel. Gelukkig naait zijn moeder van 78 een nieuwe cape voor hem, plus de juiste tuniek. Hij hoopt in januari lid te mogen worden.

Lange rij

Even na 10.00 uur staat een lange rij bij de tafels waarachter de acteurs van Star Wars zitten. Zij delen handtekeningen uit voor 20 euro per stuk. Een selfie mag ook, als je er nog eens 20 euro bijlegt. Vooral Jeremy Bulloch (Boba Fett) is populair. Mike heeft zijn stand even verlaten en staat in de rij. "Voor een babbeltje en een handtekening van Jeremy. En daarna ga ik nog even naar Tim Rose." Rose speelde Admiral Ackbar in een aantal films.

Het zijn niet zijn eerste handtekeningen. "Die van Carrie Fisher heb ik in Gent gekregen. Een handtekening op het beeldje van Boushh. Een paar weken later was ze dood. Ik ben zo blij dat ik die handtekening nog net had!"

Martin Vervelde uit Zwijndrecht loopt weg met twee foto's in de hand. "Kijk, de handtekening van Tim Rose en van Michael Carter (Bib Fortuna, red.). Bulloch wil ik ook nog, maar ik wacht even tot die rij wat korter is." Wat hij met de gesigneerde foto's gaat doen? "Inlijsten! Ik heb thuis een zolder vol spullen van Star Wars, vooral uit eind jaren 70 en de jaren 80. Daar komen deze mooi bij."

STER reclame