Facebook
NOS NieuwsAangepast

Eerste vrouw stapt op vanwege nasleep #MeToo

Na een groep machtige mannen stapt nu ook een vrouwelijke politicus op na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De 56-jarige Andrea Ramsey, kandidaat-Congreslid voor de Democratische partij in de Amerikaanse staat Kansas, trekt zich terug vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag richting een oud-werknemer. Het is voor zover bekend de eerste vrouw die het veld moet ruimen in de nasleep van #MeToo.

Ramsey wordt achtervolgd door een arbeidsconflict uit 2005, toen zij nog hoofd personeelszaken was bij het bedrijf LabOne. Volgens een oud-medewerker heeft Ramsey hem weggewerkt en ontslagen, omdat hij niet was ingegaan op haar seksuele avances tijdens een zakenreis.

"Een leugen", schrijft Ramsey in een verklaring op Facebook. Ramsey is zelfverklaard slachtoffer van "de morele voortrekkersrol die de Democratische partij wil nemen" in de discussie over intimidatie. Vanwege het door haar partij ingestelde zerotolerancebeleid, moet zij ondanks "valse beschuldigingen, die zijn ingefluisterd door politieke tegenstanders" vertrekken.

'Ik heb me niet kunnen verdedigen'

De zaak kwam aan het rollen na een artikel in de krant The Kansas City Star. Die schreef dat de man in 2006 geschikt heeft met LabOne voor een onbekend bedrag. Ramsey zegt dat zowel de aanklacht als de schikking gericht was tegen haar voormalige werkgever, niet tegen haar persoonlijk, waardoor zij zich naar eigen zeggen ook niet heeft kunnen verdedigen. Volgens Ramsey zijn de beschuldigingen nog onderzocht door een commissie die zich inzet tegen discriminatie op de werkvloer, maar heeft die besloten er geen zaak van te maken.

De oud-werknemer wil bij The Kansas City Star de zaak niet weer opnieuw oprakelen. "De kwestie is opgelost, dat is alles wat ik erover wil zeggen. "

Verschillende politici in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Europees Parlement zijn in opspraak geraakt na #MeToo-onthullingen. In de VS is de Democratische senator Al Franken opgestapt omdat hij voor zijn politieke carrière een Amerikaanse presentatrice wilde zoenen en in haar slaap heeft betast. Ook volksvertegenwoordigers Trent Franks, Blake Frenthold en John Conyers Jr. zijn opgestapt of stellen zich niet meer verkiesbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl