De zus en moeder van Henriquez met hun advocaat Korver (13 november)
NOS NieuwsAangepast

Hoogleraren: Mitch Henriquez overleed niet door acute stress

Mitch Henriquez is niet overleden aan het acute stresssyndroom, zeggen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde vanmiddag in het radioprogramma Argos.

Henriquez overleed bij zijn hardhandige aanhouding op een muziekfestival in Den Haag in 2015. Toen hij zich verzette, kreeg hij een nekklem. Volgens een aantal deskundigen in de rechtszaak tegen twee betrokken politieagenten was de stress die leidde tot Henriquez' dood de uitkomst van een optelsom van het geweld en worstelingen tijdens zijn arrestatie.

De arrestatie van Mitch Henriquez

In het radioprogramma treedt ook de Haagse cardioloog-intensivist Remon Baak, die Henriquez meteen na zijn gewelddadige arrestatie behandelde, voor het eerst naar buiten. Hij zegt dat Henriquez volgens hem wel degelijk is overleden door de nekklem. "Er was absoluut geen sprake van het acute stresssyndroom. De oorzaak van het overlijden was te weinig zuurstof."

Richard Korver, advocaat van de nabestaanden van Henriquez, zegt dat zijn cliënten heel blij zijn dat de hoogleraren uit eigen beweging hun verhaal hebben gedaan. "Zij bevestigen eigenlijk wat onze deskundigen al die tijd al hebben gezegd." Volgens Korver kreeg Henriquez door de nekklem te weinig zuurstof en is hij daaraan overleden.

De rechter doet aanstaande donderdag uitspraak in de zaak tegen de agenten. Het Openbaar Ministerie heeft geen straf geëist tegen hen.

OM: deskundigen twijfelen niet

Een woordvoerder van het OM zegt dat het onmogelijk is om te reageren op de uitzending van Argos, omdat die pas vanmiddag is. In zijn algemeenheid wil hij wel zeggen dat er tijdens de rechtszaak twee dagen lang is gesproken over de doodsoorzaak van Henriquez.

Van de drie gehoorde deskundigen wezen er twee het acute stresssyndroom als eerste doodsoorzaak aan. Geen van hen heeft het bestaan van het syndroom in twijfel getrokken, zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl