NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: medisch wonder baby Vanellope en erkenning voor Oranjevrouwen

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Laten we beginnen met het positieve nieuws dat het goed gaat in Nederland. Op vrijwel alle belangrijke terreinen is vooruitgang geboekt in ons land: de kwaliteit van het leven is de afgelopen 25 jaar gestegen, Nederlanders hebben meer te besteden, leven jaren langer, zijn beter opgeleid en hebben vaker werk. De criminaliteit is gedaald, huizen zijn van een betere kwaliteit. En mensen van alle leeftijden sporten meer en gaan vaker op vakantie.

Dat staat in De sociale staat van Nederland 2017, een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In de afgelopen 25 jaar is de leefsituatie van alle sociale groepen verbeterd. Vrouwen hebben veel vaker een baan - de meesten in deeltijd. En het percentage Nederlanders dat hoger is opgeleid (hbo of universiteit) is verdubbeld: van 18 naar 36 procent. Vooral bij mannen stijgt de levensverwachting in hoog tempo: inmiddels worden zij gemiddeld bijna 80, hoewel vrouwen nog steeds drie jaar ouder worden. De tevredenheid over de politie is toegenomen en de misdaadcijfers dalen niet alleen; Nederlanders voelen zich ook daadwerkelijk veiliger.

De Oranjevrouwen juichen na een doelpunt tegen Slowakije

De Oranjevrouwen hebben het eindelijk voor elkaar: voetbalbond KNVB gaat de speelsters van het Nederlands elftal een hogere vergoeding betalen tot en met het WK in 2019. "Onze Leeuwinnen verdienen dit gewoon", licht KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee toe.

De bond spreekt van een "verveelvoudiging van de tot op heden geldende beloningen". Het gaat met name om de vaste vergoedingen.

Baby Vanellope na de operaties

Een medisch wonder in het Britse Leicester. Een Britse baby van drie weken oud heeft in haar prille leven al drie zware operaties ondergaan én die overleefd. Vanellope kwam ter wereld met ectopia cordis: een zeldzame aandoening waarbij het hart buiten de borstkas ligt.

Ondanks adviezen om het kind te aborteren, deden de ouders dat niet. Er waren namelijk geen afwijkingen gevonden in het dna van het meisje. "De overlevingskansen waren nihil", zegt vader Dean. "Niemand geloofde dat ze het zou halen. Behalve wij."

Met de baby gaat het nu al een stuk beter. "Ze is een echte vechter", vinden haar ouders.

Een medisch wonder: baby Vanellope heeft zeldzame hartafwijking, maar herstelt

Het medicijn Spinraza tegen de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA wordt breder beschikbaar door een akkoord tussen minister Bruins voor Medische Zorg en leverancier Biogen.

SMA is een zeldzame progressieve spierziekte. Spinraza is al beschikbaar voor de behandeling van baby's met SMA type 1, de ernstigste vorm. Door het akkoord zal het nu ook worden vergoed voor kinderen met type 2 en 3A die dringend behandeling nodig hebben. Spierziekten Nederland, de belangenvereniging voor patiënten en hun familieleden, is blij met het nieuws dat meer patiënten behandeld kunnen worden met Spinraza.

Ivo van Lanen

Kijk niet raar op als je een sjeik in het Brabantse dorp Langenboom ziet: die is waarschijnlijk daar om een roofvogel te kopen. Roofvogelfokker Ivo van Lanen krijgt zo'n tien keer per jaar rijke sjeiks op bezoek bij zijn fokkerij. De slechtvalken, arenden, buizerds en uilen gaan voor 3000 tot 10.000 euro van de hand.

Zijn bedrijf Het Muithuis is met 150 roofvogels een van de grootste fokkerijen van het land. Ivo en zijn vrouw Patricia begonnen met de vogels voor zichzelf, maar inmiddels exporteren ze veel dieren naar de golfstaten.

Mogelijk goed nieuws voor mensen met de ziekte van Huntington: onderzoekers van de University College London denken een belangrijke vondst te hebben gedaan in de strijd tegen de ziekte. Ze hopen de ziekte te kunnen afremmen of in de toekomst te kunnen voorkomen dat iemand de erfelijke ziekte krijgt.

De wetenschappers hebben een experimenteel geneesmiddel geïnjecteerd in het hersenvocht van patiënten die een vroeg stadium van de ziekte hebben, waarna het aantal besmette gedeeltes in de hersenen afnam. De vondst wordt door experts een doorbraak genoemd.

En goed economisch nieuws (weer!)

Buitenlandse multinationals creëren banen in Nederland. In 2014 waren de bedrijven goed voor zo'n 650.000 voltijdbanen bij andere bedrijven in Nederland. "De aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in Nederland is dus erg belangrijk voor Nederlandse bedrijfjes die zelf niet internationaal zijn", zegt woordvoerder Marjolijn Jaarsma van het CBS.

En last but not least: NASA heeft een nieuwe verre wereld ontdekt. Het complete zonnestelsel heeft evenveel planeten als ons eigen zonnestelsel.

Impressie van het Kepler-90-stelsel

"Zoals we hadden verwacht, zijn er opwindende ontdekkingen verstopt in onze gearchiveerde Kepler-data, die wachten op het geschikte gereedschap om ze naar boven te halen", zegt Paul Hertz van NASA's astrofisica-divisie. "Deze vondst laat zien dat onze data nog jaren een schatkist zullen zijn voor onderzoekers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl