NOS NieuwsAangepast

Straks nog maar drie mobiele providers in Nederland, is dat erg?

Ooit, van 1999 tot 2005, had Nederland maar liefst vijf mobiele providers met een eigen netwerk die elkaar beconcurreerden: KPN, Libertel, Ben, Dutchtone en Telfort. Nu zijn het er nog vier, maar door de overname van Tele2 door T-Mobile zijn het er straks nog maar drie. Is dat erg?

Ja, denkt Rudolf van der Berg van telecomconsultancy Stratix. "Je kunt ervan uitgaan dat de prijzen omhooggaan. De vorige keer dat we drie providers hadden, (tussen 2008 en 2015, red.) zaten we met onze prijzen bij de hoogsten van Europa. Nadat Tele2 instapte zijn de prijzen gedaald. Pas na de komst van Tele2 kwamen er in Nederland abonnementen met ongelimiteerde data."

Van der Berg heeft voor de OESO de telecommarkt in allerlei landen onderzocht en zag een duidelijk patroon: "In landen met vier of meer mobiele operators zie je meer innovatie en lagere prijzen. Zo waren er in Europese landen met vier operators al partijen waarbij roaming binnen de EU was inbegrepen, nog voordat dat verplicht werd."

Mag de overname wel?

Het is ook nog maar de vraag of de mededingingsautoriteiten de overname gaan goedkeuren. In 2015 verbood de Europese Commissie een fusie in Denemarken, omdat het aantal providers terug zou gaan van vier naar drie. "Ik vind dat het nodig is om een vierde mobiele aanbieder te hebben", zei mededingingscommissaris Vestager toen. En ook in Groot-Brittannië verbood Vestager een teruggang van vier naar drie.

In Italië werd een fusie wel toegestaan, maar alleen onder de voorwaarden dat een nieuwe partij het oude netwerk van een van de twee fusiepartijen zou overnemen. Italië heeft daardoor nu even drie providers, maar vanaf begin volgend jaar weer vier.

Dit scenario ziet Van der Berg voor Nederland ook wel zitten: de Europese Commissie die Tele2 verplicht om na de fusie zijn netwerk aan een ander bedrijf te verkopen. "Anders is er voor de drie overgebleven providers weinig druk meer om hard te innoveren."

Als de overname van Tele2 door T-Mobile wordt toegestaan, dan hebben we straks twee mobiele providers die bijna even groot zijn: T-Mobile en Tele2 hebben samen ongeveer 5 miljoen mobiele klanten en Vodafone ook. KPN blijft de grootste, met meer dan 7 miljoen mobiele klanten.

Maar ook als Tele2 zijn netwerk niet hoeft te verkopen, zijn er kansen voor nieuwe aanbieders. In 2019 gaat de overheid weer frequenties veilen, voor 4g en 5g-netwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl