Zuzu met zijn moeder Facebook

Het 5-jarige jongetje met downsyndroom Zuzu wordt waarschijnlijk toch uitgezet naar Irak. Staatssecretaris Harbers maakt geen gebruik van zijn bevoegdheid om het uitgeprocedeerde kind en zijn familie een verblijfsstatus te geven.

Burgemeester Bolsius van Amersfoort, de stad waar Zuzu met zijn moeder Khansaa en broertje Ali in het azc verblijft, vertelt op YouTube hoe teleurgesteld hij daarover is. Hij had de staatssecretaris verzocht om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken.

"De gezondheid van Zuzu, maar ook het verscheurde gezin, de oorlogstrauma's bij de kinderen en de toekomst van Khansaa als alleenstaande moeder in Irak zijn zo schrijnend dat ik vind dat er een uitzondering gemaakt moet worden. Dit doet mij verdriet", zegt Bolsius.

Petitie

De aanvraag voor een verblijfsvergunning voor Zuzu en zijn familie werd in september afgewezen. De drie moeten naar Irak omdat de moeder daarvandaan komt. De Palestijnse vader en het zusje van het gezin zitten nog in Syrië, maar kunnen daar niet weg.

Initiatiefnemers van de petitie Zuzu moet blijven zeggen dat uitzetting van de vijfjarige een ramp is omdat hij in Irak niet de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. De petitie werd bijna 20.000 keer getekend, waardoor de zaak aandacht kreeg in politiek Den Haag.

Burgemeester Bolsius blijft zich hard maken voor het lot van Zuzu. "Eigenlijk heb ik al het zwaarste middel ingezet, maar toch wil ik doorgaan," zei hij volgens RTV Utrecht.

STER reclame