Amersfoort vraagt minister jongetje met Down niet uit te zetten

ANP

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius heeft minister Blok van Veiligheid en Justitie gevraagd een uitzondering te maken en het 5-jarige uitgeprocedeerde jongetje Zuzu niet uit te zetten.

Zuzu, die het syndroom van Down heeft, wacht samen met zijn Iraakse moeder en broertje uitzetting naar Irak. Vorige maand werd hun asielaanvraag afgewezen. Het gezin was vanuit Syriƫ naar Nederland gevlucht, nadat ze eerder al Irak waren ontvlucht. De Palestijnse vader verblijft met het zusje van Zuzu in Syriƫ.

Petitie

De Amersfoortse Deborah Ligtenberg trok zich het verhaal van Zuzu aan en besloot een petitie te starten, die inmiddels meer dan 15.000 keer is ondertekend. Bekende Nederlanders als Claudia de Breij en Henk Westbroek schaarden zich achter het initiatief.

De burgemeester ging vervolgens in gesprek met Ligtenberg en de advocaat van de familie en besloot dat er in het geval van Zuzu sprake is van een "uitzonderlijke en schrijnende situatie". Naast de gezondheid van Zuzu wijst hij op het verscheurde gezin, en op het feit dat de moeder behoort tot de soennieten, een groep die het in het grotendeels sjiitische Irak moeilijk heeft.

Ministerie: 'Nederland niet het ziekenhuis van de wereld'

Het verhaal van Zuzu roept de vraag op op welke gronden de minister uitzonderingen kan maken bij de behandeling van asielaanvragen. Heeft een kind met het syndroom van Down een grotere kans om in Nederland te mogen blijven?

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat als er sprake is van een medische omstandigheid wordt bekeken of iemand de zorg die hij nodig heeft in het land van herkomst kan krijgen, "Anders wordt Nederland het ziekenhuis van de wereld". Ook benadrukt de woordvoerder dat het syndroom van Down niet alleen hier voorkomt.

Bolsius doet daarom een beroep op de discretionaire bevoegdheid van de minister. De afgelopen weken deden meerdere mensen dat. De minister kan nu beslissen dat er sprake is van een uitzonderlijk geval, zodat het jongetje met zijn moeder en broertje in Nederland kan blijven.

De woordvoerder van het ministerie wil verder niet ingaan op deze individuele zaak. Hij wijst er wel dat bij de beoordeling van een asielverzoek allerlei aspecten worden meegewogen, zoals de omstandigheden en de medische voorzieningen in het land van herkomst.