NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Verdachte steekpartij Maastricht aangehouden in moskee

Buurtbewoner: 'Het was ze puur om de zoon te doen'

Een 37-jarige man die gisteravond in een Maastrichtse moskee werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij twee dodelijke steekpartijen in de stad. Daarbij vielen twee doden en drie gewonden, onder wie de verdachte.

Wat zijn rol en motief is geweest wordt op dit moment onderzocht, schrijft de politie. De politie heeft nog niet met hem kunnen spreken en ook niet met de andere gewonden. Daardoor is niet duidelijk wat de relatie tussen de verschillende betrokkenen is.

De identiteit van de overledenen en gewonden wordt later bekendgemaakt, omdat er nog familieleden moeten worden geïnformeerd.

Minister Grapperhaus zegt dat het om een verwarde man gaat, die geen terroristische achtergrond heeft.

Syrisch gezin

Het eerste incident speelde zich af in de Botsaartstraat. Daar werd om 21.00 uur een man omgebracht met een steekwapen. Tien minuten later werd in de Joseph Postmesstraat een vrouw vermoord.

Volgens buurtbewoners is zij de moeder van een Syrisch gezin dat daar al anderhalf jaar woonde. Een buurmeisje hoorde dat daar hard op de voordeur werd gebonkt. Toen zij ging kijken, zag zij dat de vrouw opendeed en werd neergestoken. Een overbuurman die haar wilde helpen, raakte ook gewond, net als een onbekende tweede persoon.

De verdachte werd later die avond aangehouden in een moskee in hetzelfde stadsdeel. Omdat hij ook gewond was werd hij na zijn aanhouding overgebracht naar het ziekenhuis.

Een overzicht van de incidenten in Maastricht NOS

Volgens de politie is er op dit moment geen reden om te denken dat de gebeurtenissen iets met terrorisme te maken hebben. Vanaf de EU-top in Brussel liet ook premier Rutte weten dat er geen sprake is van een terroristisch motief.

De drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is onbekend.

De plaats van het tweede steekincident, de Postmesstraat NOS/Mattijs van de Wiel

De Maastrichtse burgemeester Penn zei tegen 1Limburg dat ze enorm geschrokken is door de gebeurtenissen van gisteravond. Ze zei dat ook zij even aan een terroristische aanslag heeft gedacht en daar gisteravond laat met Rutte contact over heeft gehad.

Als de nabestaanden haar willen ontvangen, zal Penn hun haar medeleven betuigen. Mogelijk neemt ze vandaag ook contact op met buurtbewoners.

STER reclame