F-16's voor de missie tegen IS
NOS NieuwsAangepast

Kamer achter verlenging missie tegen IS

De Tweede Kamer steunt verlenging met een jaar van de missie tegen IS in Irak en Syrië. Ook het komende jaar zal Nederland militairen in Irak trainen, zowel Iraakse regeringstroepen als de Peshmerga (Iraaks-Koerdische strijdkrachten). Nederland gaat vanaf januari ook weer F-16's inzetten. Dat gebeurde eerder ook al, maar de straaljagers werden in de zomer van 2016 teruggehaald om onderhoud te plegen. Dat is nu gebeurd.

Een ruime Kamermeerderheid staat achter het kabinet. In elk geval PVV en SP zijn tegen. De SP vindt dat de kern van de problemen niet wordt opgelost met Nederlandse interventies. SP-Kamerlid Karabulut denkt dat nieuwe bombardementen alleen maar tot meer terrorisme leiden.

Penicillinekuur

De PVV was eerder voor de missie, maar Kamerlid De Roon ziet niets in verlenging. Volgens hem is het grootste deel van IS inmiddels vernietigd en moeten de Arabische landen nu zelf voor de verdere ontmanteling zorgen.

Dat standpunt leverde hem veel kritiek op van andere Kamerleden en ook van minister Zijlstra. Die zei dat er veel successen zijn geboekt, maar hij vergeleek de bestrijding van IS met een penicillinekuur. "Die moet je niet te snel stoppen."

Abadi en Rutte

Vorige week zei de Iraakse premier Abadi dat IS is verdreven uit Irak. Volgens Zijlstra betekent dat niet dat IS niet actief meer is en opereert de beweging nu "ondergronds". Hij benadrukte dat Irak zelf nog steeds graag wil dat Nederland aan de missie meedoet.

Premier Rutte heeft dat dinsdag ook zelf van Abadi gehoord. Ook in Syrië is het nog niet voorbij, zei Zijlstra. Dat het Kremlin van president Poetin claimt IS uit Syrië te hebben verdreven, bracht Zijlstra in verband met de Russische verkiezingen volgend jaar.

Burgerslachtoffers

In de Kamer zei minister Bijleveld dat bij acties van de internationale coalitie tegen IS tot nu toe zeker 801 burgerslachtoffers zijn gevallen en er worden ook nog gevallen onderzocht. Bijleveld zal andere landen om opheldering vragen over een artikel uit The New York Times.

Die krant meldde onlangs dat er veel meer burgerslachtoffers zijn dan officieel bekend is en de Kamer maakt zich daar zorgen over. Het OM onderzoekt vier gevallen van mogelijke slachtoffers door Nederlands toedoen.

Zijlstra: missie tegen IS niet nu al stoppen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl