Archieffoto van IS-strijders
NOS NieuwsAangepast

Iraakse premier: IS is verdreven uit Irak

Het Iraakse leger heeft terreurgroep Islamitische Staat verdreven uit Irak, en de grens met Syrië is weer volledig in Iraakse handen. Dat zegt de Iraakse premier Haidar al-Abadi, die benadrukt dat nu ook het westen van het land helemaal is bevrijd. De premier spreekt van een overwinning voor de Iraakse bevolking en voor moslims in het algemeen.

Ruim drie weken geleden werd de laatste stad in Irak heroverd op IS. Het ging om Rawa aan de grens met Syrië. Rawa werd ingenomen door Iraakse troepen, met onder anderen steun van Amerikaanse militairen.

Weg 'kalifaat'

Van het 'kalifaat' dat IS in 2014 uitriep is niets meer over. Het besloeg grote delen van Syrië en Irak. De IS-strijders zijn voor een deel gedood of gevlucht. Ook is een aantal strijders ontkomen naar Turkije of teruggekeerd naar Europa.

Washington heeft de Iraakse bevolking en de veiligheidstroepen gefeliciteerd met de overwinning op IS. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit zich nadrukkelijk aan bij de waarschuwing vanuit Bagdad dat de zege op IS niet betekent dat de strijd tegen het terrorisme en tegen Islamitische Staat voorbij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl