ANP

De politieman die begin dit jaar in Amersfoort een arrestant terug zijn cel in duwde, waardoor deze viel en later overleed, handelde rechtmatig. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de Rijksrecherche.

De 68-jarige man werd opgesloten na een melding van overlast bij nachtopvang Kwintes in Amersfoort. Hij was zo dronken dat de agenten hem aanhielden voor openbare dronkenschap.

Toen de agent de dakloze man wilde opsluiten, liep hij de cel uit. De agent duwde hem terug, waardoor de arrestant viel en hersenletsel opliep. Na zijn val werd hij overgebracht naar het UMC Utrecht. Op 25 januari 2017 overleed de man daar.

Begrijpelijk

Volgens het OM was het "begrijpelijk en geboden" dat de agent de man tegenhield. "Het is immers zijn taak te voorkomen dat ingesloten personen de cel verlaten."

Er was volgens het OM ook geen andere mogelijkheid dan de verdachte daarbij terug te duwen. De agent kon niet voorzien dat de verdachte daarbij "nagenoeg rechtstandig achterover zou vallen met het letsel tot gevolg".

De dood van de arrestant kwam voor de politie Amersfoort op een ongelukkig moment. Een week eerder overleed een man van 30 nadat hij was aangehouden in Amersfoort en overgebracht naar het cellencomplex in Houten. Daar werd hij onwel en overleed.

De politie in Amersfoort noemt het incident op Facebook vandaag "een trieste gebeurtenis". Tegelijk zijn ze op het bureau in Amersfoort "opgelucht dat het Openbaar Ministerie dit standpunt heeft ingenomen", schrijft RTV Utrecht.

STER reclame